prawdopodobienstwo

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Esiaczeq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 13 wrz 2006, o 20:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Siedlce
Podziękował: 14 razy

prawdopodobienstwo

Post autor: Esiaczeq »

Wsrod 20 jednakowych częsci do pewnej maszyny są 2 czesci z niezaznaczoną wadą. Sposród tych 20 czesci wybieramy losowo próbkę złożoną z 5 sztuk. Oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia.
a) żadna częsc w probce nie ma wady
b) dokładnie jedna czesc w probce jest wadliwa.
Awatar użytkownika
`vekan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 23 sty 2006, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: far away
Podziękował: 139 razy
Pomógł: 71 razy

prawdopodobienstwo

Post autor: `vekan »

a) P(A) = \(\displaystyle{ \frac{18}{20}*\frac{17}{19}*\frac{16}{18}*\frac{15}{17}*\frac{14}{16} = \frac{21}{38}}\)

[ Dodano: 27 Wrzesień 2006, 21:23 ]
do B spróboj ze zdarzeniem przeciwnym
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2006, o 07:09 przez `vekan, łącznie zmieniany 1 raz.
Esiaczeq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 13 wrz 2006, o 20:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Siedlce
Podziękował: 14 razy

prawdopodobienstwo

Post autor: Esiaczeq »

niestety nie rozumiem ;/
Apo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 26 wrz 2006, o 22:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 1 raz

prawdopodobienstwo

Post autor: Apo »

`vekan pisze:a) P(A) = \(\displaystyle{ \frac{18}{20}*\frac{17}{19}*\frac{16}{18}*\frac{15}{17}*\frac{14}{16} = \frac{21}{36}}\)
Tak tyle, że \(\displaystyle{ P(A)=\frac{21}{38}}\)
Awatar użytkownika
`vekan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 23 sty 2006, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: far away
Podziękował: 139 razy
Pomógł: 71 razy

prawdopodobienstwo

Post autor: `vekan »

Bład w pisaniu pewnie palce mi się zamotały na klawiszach

TO o co codzi w A) już mówie

Umiesz rysowac drzewka ?? Jak nie to ja ci powiem.

Rysujesz sobie dwie gałezie. Jedna w prawo drugia oczywiście w lewo Pod prawa piszesz D (częsci dobre), pod lewą Z(części złe). i potem od tych gałęzi znowu dwie. I tak pięc razy. (Losujesz 5 częście)

Częsci dobrych masz 18, złych 2.

Musisz wylosowac 5 części dobrych wiec idziesz po drzewku gdzie masz literki D aż do końca.

Jeżeli wylosujesz pierwszą cześc losujesz ja z pośród 18 dobrych !!
Jezeli losujesz druga to już z 17 dobrych ponieważ jedną już wziełaś poprzednio.
I tak pięc razy.
ODPOWIEDZ