1. Liczba wszystkich trój wyrazowych ciągów o rożnych wyrazach utworzonych z elementów zbioru {1,2,3,4} jest równa
2. W pudełku jest pięć razy więcej kul czerwonych niż niebieskich. Prawdopodobieństwo wylosowania jednej kuli niebieskiej jest równe ??
trójwyrazowy ciąg, kulki w pudełku
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 11 mar 2010, o 19:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poland
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
trójwyrazowy ciąg, kulki w pudełku
1
Pierwszy wyraz wybieramy na 4 sposoby, drugi na 3 i trzeci na 2, czyli jest ich \(\displaystyle{ 4 \cdot 3 \cdot 2 = 24}\)
2
W pudełku jest \(\displaystyle{ n}\) niebieskich kul i \(\displaystyle{ 5n}\) czerwonych.
\(\displaystyle{ P= \frac{n}{n+5n} = \frac{1}{6}}\)
Pierwszy wyraz wybieramy na 4 sposoby, drugi na 3 i trzeci na 2, czyli jest ich \(\displaystyle{ 4 \cdot 3 \cdot 2 = 24}\)
2
W pudełku jest \(\displaystyle{ n}\) niebieskich kul i \(\displaystyle{ 5n}\) czerwonych.
\(\displaystyle{ P= \frac{n}{n+5n} = \frac{1}{6}}\)