prawdopodobieństwo że nie zajdzie żadne ze zdarzeń ?

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
snuppy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 12 mar 2010, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

prawdopodobieństwo że nie zajdzie żadne ze zdarzeń ?

Post autor: snuppy »

Witam,

mam mały problem z którym nie moge sobie nijak poradzić.. zadanie wydaje się proste jednak jakoś mi nie idzie..
Zdarzenie A i B mają nastepujące prawdopodobieństwa \(\displaystyle{ P(A) = \frac{1}{2}}\), \(\displaystyle{ P(B) = \frac{1}{3}}\), \(\displaystyle{ P(A|B) = \frac{1}{8}}\).
Obliczyć prawdopodobieństwo, że nie zajdzie ani jedno ze zdarzeń A i B.
pytanie czy dobrze myślę:
1. Policzyć \(\displaystyle{ P(A \cup B)}\) i potem policzyć odwrotność na zasadzie \(\displaystyle{ P(A') = 1 - P(A)}\) ??
to by oznaczało że:
\(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B) = P(A)+P(B)-P(A) \cdot P(B) = \frac{1}{2} +\frac{1}{3} - \frac{1}{6} = \frac{4}{6} = \frac{2}{3}}\)

i teraz odwrotność:
\(\displaystyle{ P[(A \cup B)'] = 1 - P(A \cup B) =\frac{1}{3}}\) ??

i cz należy użyć jakoś \(\displaystyle{ P(A|B)}\) ??
Ostatnio zmieniony 13 mar 2010, o 19:46 przez xanowron, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
EnsamVarg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 16 sty 2010, o 23:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ensam.varg@mail.ru
Pomógł: 30 razy

prawdopodobieństwo że nie zajdzie żadne ze zdarzeń ?

Post autor: EnsamVarg »

Koniecznie uzyc. Ogolnie nieprawda jest ze \(\displaystyle{ P(A\cap B)=P(A)P(B)}\)
snuppy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 12 mar 2010, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

prawdopodobieństwo że nie zajdzie żadne ze zdarzeń ?

Post autor: snuppy »

ok wydaje mi się że doznałem z rana olśnienia i proszę o sprawdzenie

mamy \(\displaystyle{ P(A) = \frac{1}{2}}\), \(\displaystyle{ P(B) = \frac{1}{3}}\) i \(\displaystyle{ P(A|B) = \frac{1}{8}}\)

wiemy że \(\displaystyle{ P(A|B)= \frac{P(A \cap B)}{P(B)}}\)
czyli przekształcimy wzór w: \(\displaystyle{ P(A \cap B)= P(A|B)*P(B)}\) co po podstawieniu danych daje nam \(\displaystyle{ \frac{1}{24}}\)

musimy policzyć sumę zajścia wszystkich zdarzeń:
\(\displaystyle{ P(A \cup B) = P(A) + P(B) - P(A \cap B) = \frac{19}{24}}\)
skoro ma nie zajść żadne ze zdarzeń, bierzemy zdarzenia odwrtotne

\(\displaystyle{ P \frac{} {(P(A) \cup P(B))} = 1- P(A \cup B) = 1 - \frac{19}{24} = \frac{5}{24}}\)

dobrze myślę ?
Ostatnio zmieniony 13 mar 2010, o 19:47 przez xanowron, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
ODPOWIEDZ