Uczniowie dojeżdżający do szkoły
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 5 sty 2010, o 20:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 1 raz
Uczniowie dojeżdżający do szkoły
Uczniowie dojeżdżający do szkoły zaobserwowali, że spóźnienie autobusu zależy od tego, który z trzech kierowców prowadzi autobus. Przeprowadzili badania statystyczne i obliczyli, że w przypadku, gdy autobus prowadzi kierowca A, spóźnienie zdarza się w 5% jego kursów, gdy prowadzi kierowca B w 20% jego kursów, a gdy prowadzi kierowca C w 50% jego kursów. W ciągu 5-dniowego tygodnia nauki dwa razy prowadzi autobus kierowca A, dwa razy kierowca B i jeden raz kierowca C. Oblicz prawdopodobieństwo spóźnienia się szkolnego autobusu w losowo wybrany dzień nauki.
-
- Użytkownik
- Posty: 120
- Rejestracja: 10 mar 2010, o 15:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 23 razy
Uczniowie dojeżdżający do szkoły
Trzeba prawdpodobnie rozpisać dobrze informacje. Prawdpodobieństwo,że wylosuje się kierowcę A równe jest 2/5,kierowcę B 2/5,a kierowcę C 1/5. Potem,prawdpodobieństwo wylosowania danego kierowcy wymnażamy przez szansę na to,że się spóźni. Rezultaty dla każdego z 3 kierowców dodajemy.
Zatem wynik jest równy 2/5*1/20(kierowca A)+2/5*1/5(kierowca B)+1/5*1/2(kierowca C) = 1/50+4/50+5/50=1/5 Najwygodniej chyba to zadanie rozpisać za pomocą drzewka.
Zatem wynik jest równy 2/5*1/20(kierowca A)+2/5*1/5(kierowca B)+1/5*1/2(kierowca C) = 1/50+4/50+5/50=1/5 Najwygodniej chyba to zadanie rozpisać za pomocą drzewka.