Witam!
Mam problem z rozwiązaniem następujących zadań. Proszę o pomoc.
1)
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A, wiedząc że \(\displaystyle{ \frac{P(A')}{P(A)}=4}\).
gdzie / to kreska ułamkowa
2)
Do windy stojącej na parterze w budynku ośmiopiętrowym wsiadło 5 osób. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że wszystkie osoby wysiadają na różnych piętrach.
Z góry dziękuję. Te zadania to dla mnie naprawdę czarna magia nawet nie wiem jak się do tego zabrać.
Własności prawdopodobieństwa, winda.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 24 lis 2009, o 15:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
Własności prawdopodobieństwa, winda.
Ostatnio zmieniony 13 mar 2010, o 19:58 przez *Kasia, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania. Nie łącz w jednym temacie zadań z różnych działów. Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania. Nie łącz w jednym temacie zadań z różnych działów. Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 120
- Rejestracja: 10 mar 2010, o 15:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 23 razy
Własności prawdopodobieństwa, winda.
1) P(A') = 1 - P(A),zatem 1-P(A)/P(A) = 4 ,czyli 1= 5* P(A),czyli P(A)= 1/5
2)moc omegi równa jest 8 do potęgi 5,natomiast liczba wszystkich możliwych rozmieszczeń takich,że każda osoba wysiądzie na różnym piętrze jest równa 8*7*6*5*4,zatem prawdopodobieństwo zdarzenia = 8*7*6*5*4/8^5,czyli 105/512
3)niestety,nie jestem w stanie pomóc z tym zadaniem :S
2)moc omegi równa jest 8 do potęgi 5,natomiast liczba wszystkich możliwych rozmieszczeń takich,że każda osoba wysiądzie na różnym piętrze jest równa 8*7*6*5*4,zatem prawdopodobieństwo zdarzenia = 8*7*6*5*4/8^5,czyli 105/512
3)niestety,nie jestem w stanie pomóc z tym zadaniem :S
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 24 lis 2009, o 15:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
Własności prawdopodobieństwa, winda.
dziękuję Ci slicznie. A mogłabys/mógłbys mi jeszcze powiedzieć skąd się wzięło to 105/512-- 10 mar 2010, o 16:42 --Alister, dziękuję Ci slicznie. A mogłabys/mógłbys mi jeszcze powiedzieć skąd się wzięło to 105/512
-
- Użytkownik
- Posty: 120
- Rejestracja: 10 mar 2010, o 15:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 23 razy
Własności prawdopodobieństwa, winda.
8^5=32768 , 8*7*6*5*4=6720 czyli prawdopodobieństwo ma postać 6720/32768,czyli 64*105/64*512,czyli po skróceniu 105/512