W urnie znajduje się n kul w tym m białych. Losujemy kolejno k kul. Przez \(\displaystyle{ A_{i}}\) oznaczamy zdarzenie polegające na tym,że i-ta wylosowana kula jest biała, przez \(\displaystyle{ B_{j}}\) zdarzenie polegające na tym, że dokładnie j razy wyciągnięto kule biała. Wykazać, że \(\displaystyle{ P(A_{i} / B_{j})=j/k}\) zarówno w przypadku losowania ze zwracaniem jak i bez.
Jeśli ktoś umie zrobić to zadanie, to niech pomoże. byłabym bardzo wdzięczna
Wykazac wartość prawdopodobieństwa
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 19 maja 2009, o 20:39
- Płeć: Kobieta
Wykazac wartość prawdopodobieństwa
Ostatnio zmieniony 9 mar 2010, o 18:16 przez Szemek, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 19 maja 2009, o 20:39
- Płeć: Kobieta
Wykazac wartość prawdopodobieństwa
W pewnej klasie oszczędzało w SKO dziesięciu uczniów.Kwota aktualnych oszczędności każdego z nich wyrażała się całkowitą liczbą złotych. Żadna z tych dziesięciu kwot nie była niższa od 6 zł i jednocześnie nie przekraczała 152zł. Najdziwniejsze w tym wszystkim było jednak to. że żaden z ilorazów dwóch dowolnie wybranych kwot spośród owych dziesięciu nie należał do przedziału ( 5/7,7/5). Inaczej mówiąc wynik dzielenia dowolnie wybranej kwoty większej przez dowolnie wybraną kwotę mniejszą był zawsze większy od 7/5, natomiast wynik dzielenia dowolnie wybranej kwoty mniejszej przez dowolnie wybraną kwotę większą był zawsze mniejszy od 5/7.
Ponadto wiadomo, że:
-Heniek i Gosia mają łącznie 57zł
-Bolek ma mniej od Izy, a Iza ma mniej od Władka
-Monika ma dokładnie o 75zł więcej od Zenka, a Olga -80zł więcej niż Kasia
Iza, Heniek i Romek mają łącznie na swoich książeczkach tyle co Gosia.
Na podstawie powyższych informacji sporządź imienną listę oszczędności każdego z dziesięciu uczniów.
proszę o pomoc, albo o wskazówki jak powinnam to zrobić.
Ponadto wiadomo, że:
-Heniek i Gosia mają łącznie 57zł
-Bolek ma mniej od Izy, a Iza ma mniej od Władka
-Monika ma dokładnie o 75zł więcej od Zenka, a Olga -80zł więcej niż Kasia
Iza, Heniek i Romek mają łącznie na swoich książeczkach tyle co Gosia.
Na podstawie powyższych informacji sporządź imienną listę oszczędności każdego z dziesięciu uczniów.
proszę o pomoc, albo o wskazówki jak powinnam to zrobić.
Wykazac wartość prawdopodobieństwa
hehe pewnie na AP się studiuje i praca domowa na jutro dziewczyna dała mi takie zadanie, bo koleżanka jej podesłała, i powiem, że jest bajecznie proste (a ja jestem na politechnice).
otóż:
1. bierzemy największą możliwą wartość tj 152 i układamy proporcję:
7/5=152/x
x=(152*5)/7 x=108.5714286
2. od otrzymanej liczby odejmujemy to, co ma po przecinku, czyli zostaje 108 i to ona jest kolejną szukaną liczbą
3. postępujemy podobnie jak w punkcie 1. z taką różnicą, że zamiast 152 wstawiamy 108 i takim cudem otrzymujemy następujący ciąg 10ciu cyfr:
152, 108, 77, 54, 39, 27, 19, 13, 9, 6
4. teraz trzeba dopasować liczby do uczniów, zgodnie z treścią zadania (ewentualnie dodać albo odjąć "1" od odpowiednich liczb w celu dopasowania danych)
5. odpowiedź na zadanie jest taka:
Romek ma 6zł
Bolek 9
Iza 13
Heniek 19
Kasia 27
Gosia 38
Władek 54
Zenek 77
Olga 108
Monika 152
pozdrawiam ))
otóż:
1. bierzemy największą możliwą wartość tj 152 i układamy proporcję:
7/5=152/x
x=(152*5)/7 x=108.5714286
2. od otrzymanej liczby odejmujemy to, co ma po przecinku, czyli zostaje 108 i to ona jest kolejną szukaną liczbą
3. postępujemy podobnie jak w punkcie 1. z taką różnicą, że zamiast 152 wstawiamy 108 i takim cudem otrzymujemy następujący ciąg 10ciu cyfr:
152, 108, 77, 54, 39, 27, 19, 13, 9, 6
4. teraz trzeba dopasować liczby do uczniów, zgodnie z treścią zadania (ewentualnie dodać albo odjąć "1" od odpowiednich liczb w celu dopasowania danych)
5. odpowiedź na zadanie jest taka:
Romek ma 6zł
Bolek 9
Iza 13
Heniek 19
Kasia 27
Gosia 38
Władek 54
Zenek 77
Olga 108
Monika 152
pozdrawiam ))
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 19 maja 2009, o 20:39
- Płeć: Kobieta