mamy 3 urny w których jest ileś tam kul białych i ileś tam kul czarnych. Losuje 1 kule z losowo wybranej urny, jakie jest pstwo, że kula została wylosowana z 1 urny pod warunkiem, że jest ona biała?
A- "wylosowano kule z 1 urny"
B- "kula jest biała" -(biore tutaj pstwo wylosowania białej z tylko 1 urny czy ze wszystkich kul razem?)
no i tutaj mam najwiekszy problem:
\(\displaystyle{ P(A|B)= \frac{P(A \cap B)}{P(B)}}\)
P(A) mam P(B) mam w jaaki sposób wyznaczyć sumę A i B??
Pozdrawiam Mith.
urny i kule
urny i kule
chodzi CI o część wspólną (iloczyn).P(A) mam P(B) mam w jaaki sposób wyznaczyć sumę A i B??
jeśli możesz napisz dokładną treść zadania. Bo nie wiem czy w każdej urnie jest tyle samo kul, czy one są rozłożone losowo.
Ostatnio zmieniony 9 mar 2010, o 00:44 przez achillles, łącznie zmieniany 1 raz.
urny i kule
1 urna- 2 biale 3 czarne 2 urna 4 biale 3 czarne 3 urna 6 bialych 2 czarne,
chodzi mi o to jak wyznaczyć licznik we wzorze który podałem - o ile jest on dobry..
chodzi mi o to jak wyznaczyć licznik we wzorze który podałem - o ile jest on dobry..
urny i kule
\(\displaystyle{ p(A) = \frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ p(B) = \frac{12}{20}}\)
\(\displaystyle{ p(A \cap B)}\) wylosowałem kulę z 1 urny i wylosowałem kulę białą.
czyli wg mnie : \(\displaystyle{ \frac{1}{3} * \frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ p(B) = \frac{12}{20}}\)
\(\displaystyle{ p(A \cap B)}\) wylosowałem kulę z 1 urny i wylosowałem kulę białą.
czyli wg mnie : \(\displaystyle{ \frac{1}{3} * \frac{2}{3}}\)