Kostki
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
Kostki
Wg mnie dobrze policzylem, bazując na autopsji tez wydaje sie dobrze...
A zdarzyło się już że w tej ksiazce wyniki są błędne? Czy raczej autor sie nie mylił?
A zdarzyło się już że w tej ksiazce wyniki są błędne? Czy raczej autor sie nie mylił?
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Kostki
Zdarzenia, których prawdopodobieństwa posumował Drizzt, nie są rozłączne! Rozwiązanie:
\(\displaystyle{ \frac{1}{6}+\frac{1}{6}+\frac{1}{6}-\frac{1}{36}-\frac{1}{36}-\frac{1}{36}+\frac{1}{216}=\frac{91}{216}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{6}+\frac{1}{6}+\frac{1}{6}-\frac{1}{36}-\frac{1}{36}-\frac{1}{36}+\frac{1}{216}=\frac{91}{216}}\)
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
Kostki
Czemu nie są rozłączne?
A - na pierwszej kostce 3
B - na drugiej kostce 3
C - na trzeciej kostce 3
P(A n B) = P(A) n P(B)
P(A n C) = P(A) n P(C)
P(B n C) = P(B) n P(C)
no i jeszcze:
P(A n B n C) = 1/216
P(A) n P(B) n P(C) = 1/216
A - na pierwszej kostce 3
B - na drugiej kostce 3
C - na trzeciej kostce 3
P(A n B) = P(A) n P(B)
P(A n C) = P(A) n P(C)
P(B n C) = P(B) n P(C)
no i jeszcze:
P(A n B n C) = 1/216
P(A) n P(B) n P(C) = 1/216
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Kostki
W trzykrotnym rzucie kostką do gry np. zdarzenie (3;3;4) należy jednocześnie do A jak i do B. Zatem nie są rozłączne a więc wzór:
\(\displaystyle{ p(A\cup B \cup C)=p(A)+p(B)+p(C)-p(A \cap B)-p(A \cap C)-p(B\cap C)+p(A \cap B \cap C)}\)
\(\displaystyle{ p(A\cup B \cup C)=p(A)+p(B)+p(C)-p(A \cap B)-p(A \cap C)-p(B\cap C)+p(A \cap B \cap C)}\)
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11415
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Kostki
no wlasnie! . A czy mozna rozwiazac graficznie biorac interpretacje szescianu 6x6x6 i kazdy klocek 1 x 1 x1 to jedno zdarzenie elementarne ?!
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2006, o 11:21 przez mol_ksiazkowy, łącznie zmieniany 1 raz.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11415
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Kostki
Sir George napisał:
mol_ksiazkowy, można...
wg mnie to zwykle mnozenie...bo coż innego?!A tak przy okazji Drizzt, co według Ciebie oznacza to co napisałeś: Drizzt napisał/a:
P(A) n P(B)
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
Kostki
Można można, tylko rzeźnicza metoda, ale kto jak lubi: )
Co do Sir George to oczywiscie racja, rozpędziłem sie z tym iloczynem mnogościowym, oczywiscie zwykły tam powinien być.
A to ja mam w takim razie pytanie, czym się różnią zdarzenia niezależne od rozłacznych? Wikipedia podaje że to jest to samo...
Co do Sir George to oczywiscie racja, rozpędziłem sie z tym iloczynem mnogościowym, oczywiscie zwykły tam powinien być.
A to ja mam w takim razie pytanie, czym się różnią zdarzenia niezależne od rozłacznych? Wikipedia podaje że to jest to samo...
- Sir George
- Użytkownik
- Posty: 1145
- Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Konopii
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 203 razy
Kostki
Zdarzenia \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) są rozłączne, kiedy \(\displaystyle{ A\, \cap\, B\ = \ \emptyset}\),Drizzt pisze:czym się różnią zdarzenia niezależne od rozłacznych?
wykluczające się, kiedy \(\displaystyle{ P(A\cap B)\ = \ 0}\),
a niezależne, kiedy \(\displaystyle{ P(A\cap B)\ = \ P(A)\cdot P(B)}\)
Cóż, nawet Wiki może się mylić (sprawdziłem, rzeczywiście tak piszą ).Drizzt pisze:Wikipedia podaje że to jest to samo...
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
Kostki
Tak, dokładnie o ten link mi chodziło.
Mógłbym Cie prosić o podanie jakichś dwóch zdarzeń, które np są rozłaczne a sie nie wykluczają? Albo odwrotnie. Bo mi te dwie definicje wygladają na tożsame...
Mógłbym Cie prosić o podanie jakichś dwóch zdarzeń, które np są rozłaczne a sie nie wykluczają? Albo odwrotnie. Bo mi te dwie definicje wygladają na tożsame...
- Sir George
- Użytkownik
- Posty: 1145
- Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Konopii
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 203 razy
Kostki
... bo są prawie tożsame. A dokładniej, jeśli zdarzenia \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) są rozłączne, to i \(\displaystyle{ P(A\cap B) \ =\ 0}\).Drizzt pisze:Mógłbym Cie prosić o podanie jakichś dwóch zdarzeń, które np są rozłaczne a sie nie wykluczają? Albo odwrotnie. Bo mi te dwie definicje wygladają na tożsame...
Ale możesz też mieć takie dwa zdarzenia: \(\displaystyle{ A}\) - w nieskończonej liczbie rzutów monetą orłów wypadło niewięcej niż reszek, a \(\displaystyle{ B}\) - reszek wypadło niewięcej niż orłów. Wówczas zdarzenie \(\displaystyle{ A\cap B}\) oznacza, że reszek i orłów wypadło tyle samo. Trochę trudniej policzyć, że prawdopodobieństwo takiego zdarzenia jest równe 0.
Inaczej mówiąc, zdarzenia \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) z prawdopodobieństwem 1 są rozłączne...