zbiór wartości matura próbna
zbiór wartości matura próbna
Niech \(\displaystyle{ X = {1, 2, 3, 4, 5}}\) i \(\displaystyle{ Y = {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7}}\). Oblicz prawdopodobieństwo, że zbiór wartości losowo utworzonej funkcji \(\displaystyle{ f: X \rightarrow Y}\) jest dwuelementowy.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
zbiór wartości matura próbna
Wszystkich funkcji jest \(\displaystyle{ 7^5}\).
Tych z dwuelementowym zbiorem wartości jest \(\displaystyle{ {7 \choose 2} \cdot \left( 2^5 -2 \right)}\)
(najpierw wybieramy tenże zbiór wartości, a potem liczymy ile jest funkcji z \(\displaystyle{ X}\) w ten zbiór, ale odejmujemy od nich dwie funkcje stałe, które mają jednoelementowy zbiór wartości).
Zatem szukane prawdopodobieństwo to:
\(\displaystyle{ \frac{{7 \choose 2} \cdot \left( 2^5 -2 \right)}{7^5}}\)
Q.
Tych z dwuelementowym zbiorem wartości jest \(\displaystyle{ {7 \choose 2} \cdot \left( 2^5 -2 \right)}\)
(najpierw wybieramy tenże zbiór wartości, a potem liczymy ile jest funkcji z \(\displaystyle{ X}\) w ten zbiór, ale odejmujemy od nich dwie funkcje stałe, które mają jednoelementowy zbiór wartości).
Zatem szukane prawdopodobieństwo to:
\(\displaystyle{ \frac{{7 \choose 2} \cdot \left( 2^5 -2 \right)}{7^5}}\)
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 6 wrz 2009, o 15:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 1 raz
zbiór wartości matura próbna
sorka że odświeżam temat ale mógłby mnie ktoś oświecić na czym właściwie polega ta funkcja? albo odesłać gdzieś, bo nawet nie wiem co w google wpisać bo nie znam nazwy tej funkcji