Własności prawdopodobieństwa.
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 6 wrz 2009, o 22:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: zmc
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1 raz
Własności prawdopodobieństwa.
Niech \(\displaystyle{ A, B \subset \Omega}\) Wiedząc, że \(\displaystyle{ P(A' \cup B') = 0,7}\) oraz \(\displaystyle{ P(A' \cap B') = 0,1}\) oblicz \(\displaystyle{ P(A) + P(B)}\) Proszę o rozwiązanie tego zadnia. Z góry dzieki ODP: 1,2
-
- Użytkownik
- Posty: 298
- Rejestracja: 7 gru 2009, o 12:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 54 razy
Własności prawdopodobieństwa.
\(\displaystyle{ P(A) + P(B) = P(A \cup B) - P(A \cap B)}\)
\(\displaystyle{ P(A \cup B) = 1 - P((A \cup B)')= 1- P(A' \cap B')}\)
\(\displaystyle{ P(A \cap B) = 1 - P((A \cap B)')= 1- P(A' \cup B')}\)
\(\displaystyle{ P(A) + P(B) = P(A \cup B) - P(A \cap B)=1- P(A' \cap B')-(1- P(A' \cup B'))=...}\)
PS
zastosowano wzory de' Morgana
pozdrawiam
pingu
\(\displaystyle{ P(A \cup B) = 1 - P((A \cup B)')= 1- P(A' \cap B')}\)
\(\displaystyle{ P(A \cap B) = 1 - P((A \cap B)')= 1- P(A' \cup B')}\)
\(\displaystyle{ P(A) + P(B) = P(A \cup B) - P(A \cap B)=1- P(A' \cap B')-(1- P(A' \cup B'))=...}\)
PS
zastosowano wzory de' Morgana
pozdrawiam
pingu