Rzucamy dwukrotnie kostką. Oblicz prawdopodobieństwa zdarzeń:
A- w drugim rzucie wypadnie mniej oczek niż w pierwszym
B- suma oczek jest liczbą nie mniejszą niż 9.
Pomóżcie )
Rzut kostką
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 3 mar 2010, o 17:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stołeczny Książęcy
- Pomógł: 7 razy
Rzut kostką
najprosciej bedzie jak narysujesz tabelke 6x6(wiadomo dlaczego)
I oznacz sobie ze np poziomo to pierwszy rzut a pionowo drugi
Zaznaczaj sobie odpowiednie kratki i policz je
I oznacz sobie ze np poziomo to pierwszy rzut a pionowo drugi
Zaznaczaj sobie odpowiednie kratki i policz je
-
- Użytkownik
- Posty: 120
- Rejestracja: 10 mar 2010, o 15:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 23 razy
Rzut kostką
rnavy dobrze odpisał,takie zadanie najlepiej zrobić za pomocą tabelki,wtedy można zauważyć liczbę przypadków. Rozpiszę te przypadki,aby to było widoczne.
A- {2,1}, {3,2},{3,1},{4,3},{4,2},{4,1},{5,4},{5,3},{5,2},{5,1},{6,5},{6,4},{6,3},{6,2},{6,1} - 15 przypadków,zatem P(A)=15/36=5/12
B- {3,6},{4,5},{4,6},{5,4},{5,5},{5,6},{6,3},{6,4},{6,5},{6,6} - 10 przypadków, zatem P(B)=10/36=5/18
Jak widać,dobre rozpisanie przypadków wystarczy do rozwiązania tego typu zadań
A- {2,1}, {3,2},{3,1},{4,3},{4,2},{4,1},{5,4},{5,3},{5,2},{5,1},{6,5},{6,4},{6,3},{6,2},{6,1} - 15 przypadków,zatem P(A)=15/36=5/12
B- {3,6},{4,5},{4,6},{5,4},{5,5},{5,6},{6,3},{6,4},{6,5},{6,6} - 10 przypadków, zatem P(B)=10/36=5/18
Jak widać,dobre rozpisanie przypadków wystarczy do rozwiązania tego typu zadań