Z talii 52 kart losujemy jedną.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
agness017
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 12 lut 2010, o 16:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Folwark
Podziękował: 1 raz

Z talii 52 kart losujemy jedną.

Post autor: agness017 »

Proszę o pomoc!!!!!!!
Zad. Z talii 52 kart losujemy jedną. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że wyciągnięta karta:
-jest koloru czerwonego
-jest kierem
-jest trójką dowolnego koloru
-nie jest figurą
-jest kartą, na której liczba oczek jest mniejsza niż 6.
Ostatnio zmieniony 13 mar 2010, o 20:32 przez *Kasia, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Po co piętnaście kropek w nazwie tematu?
Draconqx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 2 mar 2010, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: UK
Pomógł: 1 raz

Z talii 52 kart losujemy jedną.

Post autor: Draconqx »

Jak rozumiem wzory nie pomogły - więc tłumacząc inaczej, wszystkich kart jest 52, więc wybierasz jedną z 52, czyli 52 możliwości. Prawdopodobieństwem każdego zdarzenia będzie ilość możliwości tego konkretnego zdarzenia podzielona przez 52. Więc w talii jest 52/2=26 kart czerwonych (P(czerwonej)=26/52=1/2), 13 kierów i 4 trójki. Czy teraz potrafisz podać pozostałe prawdopodobieństwa?
agness017
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 12 lut 2010, o 16:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Folwark
Podziękował: 1 raz

Z talii 52 kart losujemy jedną.

Post autor: agness017 »

Nie bardzo potrafię podać pozostałe prawdopodobieństwa.
Draconqx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 2 mar 2010, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: UK
Pomógł: 1 raz

Z talii 52 kart losujemy jedną.

Post autor: Draconqx »

-jest kierem to 13/52
-jest trójką dowolnego koloru to 4/52
-nie jest figurą (takich kart jest 52-12=40) to 40/52
-jest kartą, na której liczba oczek jest mniejsza niż 6. (takich kart jest 4*5=20) to 20/52

Jednak zajrzyj do wzorów.
ODPOWIEDZ