zdarzenia elementarne
zdarzenia elementarne
rzucamy dwa razy kostką. Niech A oznacza zdarzenie polegające na wyrzuceniu w pierwszym rzucie większej liczby oczek niż w drugim a B oznacza zdarzenie że przynajmniej rza wypadnie jedynka. Wypisz wszystkie elementy zbioru zdarzeń elementarnych . wypisz wyniki sprzyjające zdarzeniom: \(\displaystyle{ A \cup B,\ A \cap B,\ A\backslash B,\ B\backslash A.}\)
Ostatnio zmieniony 3 mar 2010, o 21:45 przez *Kasia, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 154
- Rejestracja: 1 wrz 2006, o 14:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 33 razy
zdarzenia elementarne
\(\displaystyle{ A={(2,1)(3,2),(3,1)(4,3)(4,2)(4,1)(5,4),(5,3),(5,2)(5,1)(6,5)(6,4)(6,3)(6,2)(6,1)}}\)
\(\displaystyle{ B={(1,1)(1,2)(1,3)(1,4)(1,5)(1,6)(2,1)(3,1)(4,1)(5,1)(6,1)}}\)
\(\displaystyle{ A \cup B}\)={(2,1)(3,2)(3,1)(4,3)(4,2)(4,1)(5,4)(5,3)(5,2)(5,1)(6,5)(6,4)(6,3)(6,2)(6,1)(1,1)(1,2)(1,3)(1,4)(1,5)(1,6)}
(te co w A plus te co w B ale tylko po razie (jak jest w A i jest w B to piszemy raz)
\(\displaystyle{ A \cap B=(2,1)(3,1)(4,1)(5,1)(6,1)}\)
(przynajmniej jedna jedynka i pierwsza liczba większa od drugiej czyli to co jest i w A i w B)
\(\displaystyle{ A \backslash B={(3,2),(4,3)(4,2)(5,4),(5,3),(5,2)(6,5)(6,4)(6,3)(6,2)}}\)
(to co w A z wyrzuceniem tego co w B)
\(\displaystyle{ B \backslash A={(1,1)(1,2)(1,3)(1,4)(1,5)(1,6)}}\)
\(\displaystyle{ B={(1,1)(1,2)(1,3)(1,4)(1,5)(1,6)(2,1)(3,1)(4,1)(5,1)(6,1)}}\)
\(\displaystyle{ A \cup B}\)={(2,1)(3,2)(3,1)(4,3)(4,2)(4,1)(5,4)(5,3)(5,2)(5,1)(6,5)(6,4)(6,3)(6,2)(6,1)(1,1)(1,2)(1,3)(1,4)(1,5)(1,6)}
(te co w A plus te co w B ale tylko po razie (jak jest w A i jest w B to piszemy raz)
\(\displaystyle{ A \cap B=(2,1)(3,1)(4,1)(5,1)(6,1)}\)
(przynajmniej jedna jedynka i pierwsza liczba większa od drugiej czyli to co jest i w A i w B)
\(\displaystyle{ A \backslash B={(3,2),(4,3)(4,2)(5,4),(5,3),(5,2)(6,5)(6,4)(6,3)(6,2)}}\)
(to co w A z wyrzuceniem tego co w B)
\(\displaystyle{ B \backslash A={(1,1)(1,2)(1,3)(1,4)(1,5)(1,6)}}\)
zdarzenia elementarne
dada,dada serdeczne dzięki za pomoc a może podpowiesz jeszcze czy trzeba tu stosować jakieś wzory i jeszcze coś wyliczać typu
P(A)=-- 4 mar 2010, o 20:46 --czy ktoś może coś dodać do tego czy to wystarczy?
P(A)=-- 4 mar 2010, o 20:46 --czy ktoś może coś dodać do tego czy to wystarczy?
-
- Użytkownik
- Posty: 154
- Rejestracja: 1 wrz 2006, o 14:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 33 razy
zdarzenia elementarne
trzeba jeszcze dopisać zbiór zdarzeń elementarnych czyli wszystkie pary liczb jakie są od 1do 6:
(1,1)(1,2).....
(1,1)(1,2).....
zdarzenia elementarne
dada serdeczne dzięki za pomoc, ten zbiór dodałem na samym początku, pozdrawiam