funkcja i prawdopodobieństwo

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
agnieszka19192
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 20:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Krakow

funkcja i prawdopodobieństwo

Post autor: agnieszka19192 »

Dany jest zbiór wszystkich funkcji \(\displaystyle{ f:{1,2,3} \rightarrow {1,2,3,4,5}}\). Oblicz prawdopodobieństwo, że losowo wybrana funkcja jest różnowartościowa.
Citizen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 284
Rejestracja: 27 maja 2009, o 17:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 36 razy

funkcja i prawdopodobieństwo

Post autor: Citizen »

wszystkich funkcji :
5*5*5=125 (bo dla każdego argumentu mamy 5 możliwości wartości do przypożądkowania)

różnowartościowych:

5*4*3= 60 (bo jeżeli dla jednego z nich wybraliśmy jakąś wartośći, to nie możemy jej dać następnemu)

Stąd prawdopodobieństwo = \(\displaystyle{ \frac{60}{125}= \frac{12}{25}}\)
ODPOWIEDZ