ŁAtwy pieniądz

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
BIBI11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 1 mar 2010, o 21:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zielona Góra

ŁAtwy pieniądz

Post autor: BIBI11 »

Trzy osoby rozpoczynajace dzialalnosc gospodarcza wziela pozyczke od firmy Latwy pieniadz. Prawdopodobienstwo tego, ze nie oddadza pieniedzy wynosi odpowiednio dla kazdej z nich 0.3, 0.5 i 0.2. Obliczyc prawdopodobienstwo tego, ze firma straci pieniadze. Zakladamy, ze firma traci, gdy co najmniej jedna osoba nie odda pieniedzy.
Awatar użytkownika
jarzabek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1337
Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 181 razy

ŁAtwy pieniądz

Post autor: jarzabek89 »

Obliczmy zdarzenie przeciwne, czyli wszyscy oddadzą:
\(\displaystyle{ \frac{7}{10} \cdot \frac{1}{2} \cdot \frac{8}{10}=0.28}\)
Zdarzenie przeciwne:
\(\displaystyle{ 1-0.28=0.72}\)
ODPOWIEDZ