Monety i kostki

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
kasiapuszka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 20 paź 2009, o 23:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: WARSZAWA

Monety i kostki

Post autor: kasiapuszka »

1) Czy łatwiej otrzymać dwa orły w trzech rzutach monetą, czy sumę oczek mniejszą od sześciu w dwóch rzutach kostką do gry.

ja zrobiłam to tak
B= 3 B= {(O,O,R) , (O,R,O), (R,O,O)}
P(B)= 3/8

C= 2 C= {(1,1), (2,2), (3,3), (4,4), (5,5)}
P(C) = 2/5

dobrze?

2) Rzucamy dwa razy symetryczną kostką sześcienną. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że na obu kostkach otrzymamy różne wyniki.
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Monety i kostki

Post autor: mat_61 »

Wskazówki:

1)
P(B) jest ok, ale P(C) nie za bardzo. Suma oczek w dwóch rzutach mniejsza od sześciu to: (1;1) (1;2) (1;3) (1;4) (2;1) (2;2) itd. Wszystkich możliwych wyników jest oczywiście 36.

2)
Najlepiej obliczyć prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego: D' - na obu kostkach otrzymamy jednakowe wyniki tzn. (1;1) (2;2) ... (6;6)
kasiapuszka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 20 paź 2009, o 23:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: WARSZAWA

Monety i kostki

Post autor: kasiapuszka »

ok, to już wiem. Dzięki bardzo
ODPOWIEDZ