loteria, wyznacz liczbe n
loteria, wyznacz liczbe n
Na loterie przygotowano 30 losów, z których n jest wygrywających. Kupujemy 2 razy po jednym losie. Wyznacz n, jeśli wiadomo, że prawdopodobieństwo kupienia w ten sposób dwóch losów wygrywających jest równe \(\displaystyle{ \frac{1}{29}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
loteria, wyznacz liczbe n
Wskazówka:
Moc zbioru Omega: kombinacja 2-elementowa ze zbioru 30-elementowego
Moc Zbioru A: kombinacja 2-elementowa ze zbioru n-elementowego.
Dla tych danych rozwiąż nierówność:
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{29}}\)
Moc zbioru Omega: kombinacja 2-elementowa ze zbioru 30-elementowego
Moc Zbioru A: kombinacja 2-elementowa ze zbioru n-elementowego.
Dla tych danych rozwiąż nierówność:
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{29}}\)