Ile losow, aby prawd bylo rowne 0,32
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 11 lis 2008, o 18:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
Ile losow, aby prawd bylo rowne 0,32
W pierwszej loterii jest n losow, w tym 2 wygrywajace. W drugiej loterii jest dwa rz wiecej losow niz w pierwszym, w tym trzy wygrywajce. Ania kupila po jednym losie z akazdej loterii. Oblicz, ile powinno byc losow w kazdej loterii, aby prawdopodobienstwo zakupienia co najmniej jednego losu wygrywajace bylo rowne 0,32.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Ile losow, aby prawd bylo rowne 0,32
Wskazówka:
Skorzystaj z prawdopodobieństwa zdarzenia przeciwnego A' - obydwa losy będą przegrywające. P(A')=1-0,32=0,68
Prawdopodobieństwo wylosowania losu przegrywającego dla każdej z loterii wynosi:
\(\displaystyle{ P(A_{1}')= \frac{n-2}{n} \\ \\ P(A_{2}')= \frac{2n-3}{2n} \\ \\ P(A')=P(A_{1}') \cdot P(A_{2}')=0,68}\)
Teraz wstaw odpowiednie dane, wyznacz n i zadanie gotowe.
Skorzystaj z prawdopodobieństwa zdarzenia przeciwnego A' - obydwa losy będą przegrywające. P(A')=1-0,32=0,68
Prawdopodobieństwo wylosowania losu przegrywającego dla każdej z loterii wynosi:
\(\displaystyle{ P(A_{1}')= \frac{n-2}{n} \\ \\ P(A_{2}')= \frac{2n-3}{2n} \\ \\ P(A')=P(A_{1}') \cdot P(A_{2}')=0,68}\)
Teraz wstaw odpowiednie dane, wyznacz n i zadanie gotowe.