Iloczyn zdarzeń z dopełnieniem

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Bartek1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 529
Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 18 razy

Iloczyn zdarzeń z dopełnieniem

Post autor: Bartek1991 »

Dane jest prawdopodobieństwo \(\displaystyle{ P(A \cap B')}\). Narysowałem sobie graficznie te dwa zbiory A i B, zaznaczyłem co trzeba i odczytałem z nich, że mogę zapisać: \(\displaystyle{ P(A \cap B') = P(A) - P(A \cap B)}\). Tylko czy na maturze takie coś mi uznają? Czy mogę jakoś uzasadnić, że mój wzór jest poprawny? Z czego on wynika? (Chociaż jakieś uzasadnienie słowne).

Podobnie rzecz ma się z wyrażeniem \(\displaystyle{ P(A\B) = P(A) - P(A \cap B)}\).
Awatar użytkownika
osa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 272
Rejestracja: 18 lut 2010, o 16:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 37 razy

Iloczyn zdarzeń z dopełnieniem

Post autor: osa »

\(\displaystyle{ P(A\B) = P(A) - P(A \cap B).}\)

Nie brzmi zbyt prawdopodobnie. proponuję żebyś to przemyślał. A jezeli chodzi o poprawne wzory, to raczej takie uzasadnienie na maturze powinno przejść. Tylko zrób rysunek
Awatar użytkownika
EnsamVarg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 16 sty 2010, o 23:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ensam.varg@mail.ru
Pomógł: 30 razy

Iloczyn zdarzeń z dopełnieniem

Post autor: EnsamVarg »

\(\displaystyle{ A=A \cap (B\cup B')=(A\cap B)\cup(A\cap B')}\) i jest to suma rozlaczna
Zatem

\(\displaystyle{ P(A)=P(A\cap B)+P(A\cap B')}\)

(Ostatnia rownosc z twojego postu jest w ogolnym przypadku falszywa)
Awatar użytkownika
osa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 272
Rejestracja: 18 lut 2010, o 16:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 37 razy

Iloczyn zdarzeń z dopełnieniem

Post autor: osa »

no właśnie o tym przecież mówię
ODPOWIEDZ