Prawdopodobieństwo warunkowe.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
xpablox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 2 sty 2010, o 11:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ostrołęka

Prawdopodobieństwo warunkowe.

Post autor: xpablox »

Oblicz P(B|A), jeśli wiadomo, że \(\displaystyle{ P(A|B)= \frac{3}{8},\ P(B)=\frac{2}{3}\text{ i } P(A \cap B')= \frac{1}{8}}\).
Odp: \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) .
Ostatnio zmieniony 2 mar 2010, o 19:48 przez *Kasia, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Jedne klamry [latex] nad całym wyrażeniem.
Awatar użytkownika
EnsamVarg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 16 sty 2010, o 23:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ensam.varg@mail.ru
Pomógł: 30 razy

Prawdopodobieństwo warunkowe.

Post autor: EnsamVarg »

\(\displaystyle{ P(B/A)=\frac{P(B\cap A)}{P(A)}\newline\newline P(B\cap A)=P(A/B)P(B)=...\newline\newline P(A)=P(A\cap B)+P(A\cap B')=...}\)
ODPOWIEDZ