graf punktów, czworościenna kostka, rzut monetą

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
riczizw84
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 27 lut 2010, o 15:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

graf punktów, czworościenna kostka, rzut monetą

Post autor: riczizw84 »

Zadanie 1
Utwórz graf i wypisz wszystkie pary (xy), takie że \(\displaystyle{ x \in A}\) i \(\displaystyle{ y \in B}\), gdy \(\displaystyle{ A=\{0,2,4\}, \ B=\{-1,1\}}\)
Zadanie 2
Doświadczenie polega na dwukrotnym rzucie kostka w kształcie czworościanu foremnego, którego ściany oznaczono cyframi od 1 do 4.
Wypisz zbiór zdarzeń elementarnych , oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym , że w drugim rzucie kostka upadła na ściankę, na której jest liczba nieparzysta.
Zadanie 3
Rzucamy trzy razy monetą oblicz prawdopodobieństwo wyrzucenia co najmniej dwa razy reszki.
Zadanie 4
Ze zbioru cyfr \(\displaystyle{ \{1,2,3,4,5,6,7,8\}}\) losujemy dwa razy po jednej cyfrze bez zwracania i układamy w kolejności losowania w liczbę dwucyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo , że w ten sposób ułożymy liczbę większą od 40.
Bardzo bym prosił o rozwiązanie i krótki wytłumaczenie zadań .
Z góry dziękuje za okazana pomoc.
Ostatnio zmieniony 1 mar 2010, o 07:48 przez Szemek, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
silvaran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1300
Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 123 razy

graf punktów, czworościenna kostka, rzut monetą

Post autor: silvaran »

Zad 2
{1,1} {1,2} {1,3} {1,4}
{2,1} {2,2} ...
...
{4,1} {4,2} {4,3} {4,4}

\(\displaystyle{ P(A)=\frac{1}{4}}\)

Zad 3
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{1}{2}}\)

Zad 4
Wszystkich możliwych do otrzymania cyfr jest : \(\displaystyle{ 8\cdot 7=56}\)
Nas interesują te, które na pierwszym miejscu będą mieć 4 lub większą cyfrę, a na drugim już bez znaczenia. Można je otrzymać na : \(\displaystyle{ 5\cdot 7=35}\) sposobów.
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{5}{8}}\)
riczizw84
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 27 lut 2010, o 15:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

graf punktów, czworościenna kostka, rzut monetą

Post autor: riczizw84 »

Proszę o dokładniejsze wyjaśnienie rozwiązań zadań:)
ODPOWIEDZ