Witam. Mam taki problem
X i Y poszli do kina z 3ka znajomych. Cala piątka siada losowo na fotelach, Jakie jest prawdopodobienstwo ze X i Y siedza przy sobie ?
Na mój prosty rozumek powinno to byc 8/120 = 1/15 (mozliwosci zakonczone sukcesem / liczbe kombinacji )
Znajomi na fotelach, szanse, że dwoje siedzi koło siebie.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 9 paź 2009, o 17:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ustrzyki Grn
- Podziękował: 2 razy
Znajomi na fotelach, szanse, że dwoje siedzi koło siebie.
Ostatnio zmieniony 2 mar 2010, o 19:51 przez *Kasia, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: "Banalny problem prawdopodobienstwo" nie jest poprawnym tematem...
Powód: "Banalny problem prawdopodobienstwo" nie jest poprawnym tematem...
- osa
- Użytkownik
- Posty: 272
- Rejestracja: 18 lut 2010, o 16:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 37 razy
Znajomi na fotelach, szanse, że dwoje siedzi koło siebie.
to się robi tzw. metodą "na grubasa". Liczysz najpierw normalnie liczbę możliwych kombinacji
czyli \(\displaystyle{ 5!}\) a potem traktujesz osoby które mają być koło siebie jako "grubasa"- jedną osobę i liczysz liczbę kombinacji traktując ich jako jedno, czyli dostajesz \(\displaystyle{ 4!}\) i koniecznie musisz pamiętać, że traktujesz ich jako 1 osobę, ale jest ich dwóch, czyli inną kombinacją będzie jak oni między sobą się zamienią, czyli mnożysz przez \(\displaystyle{ 2!}\).
a więc prawdopodobieństwo wychodzi
\(\displaystyle{ \frac{4!2!}{5!}=\frac{2}{5}}\)
czyli \(\displaystyle{ 5!}\) a potem traktujesz osoby które mają być koło siebie jako "grubasa"- jedną osobę i liczysz liczbę kombinacji traktując ich jako jedno, czyli dostajesz \(\displaystyle{ 4!}\) i koniecznie musisz pamiętać, że traktujesz ich jako 1 osobę, ale jest ich dwóch, czyli inną kombinacją będzie jak oni między sobą się zamienią, czyli mnożysz przez \(\displaystyle{ 2!}\).
a więc prawdopodobieństwo wychodzi
\(\displaystyle{ \frac{4!2!}{5!}=\frac{2}{5}}\)