towary wadliwe

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
optimus128
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 26 lut 2010, o 23:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lubin

towary wadliwe

Post autor: optimus128 »

Mam problem z dwoma zadaniami. Za rozwiązanie byłbym wdzięczny

1./Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że w próbie losowej złożonej z 40 towarów pochodzących z partii o wadliwości 8% będzie:
a./ 6 wadliwych?
b./ 0 wadliwych
c./ co najmniej 3 wadliwe
d./ co najwyżej 5 wadliwych
(SCHEMAT BERNOULLIEGO)

ja myślę że:
a./ n=40, k=6, p=0,08;0,92
b./ n=40 k=0 p=0,08;0,92
c./ i d/ nie wiem


2) Pewien sklep sprzedaje żarówki bezpośrednio od 2 producentów: od dostawcy A (u którego stwierdzono wadliwość 5%) pochodzi 70% żarówek. Wadliwość żarówek od dostawcy B kształtowała się na poziomie 9%. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że jeżeli klient kupił w tym sklepie żarówkę niewadliwą to pochodziła ona od dostawcy B?
Papkin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 22 lip 2006, o 20:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Iława
Podziękował: 3 razy

towary wadliwe

Post autor: Papkin »

Masz rację, to jest schemat Bernoulliego.
a/b - dobrze
c - poprostu 3, 4, 5, 6...40 wadliwych. No dobra, to trochę za dużo roboty, no to policz 1 dobrą, 2 dobre i odejmij od jednego.
d- analogicznie
ODPOWIEDZ