Zdarzenia losowe A i B. Oblicz P(B')

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
forget-me-not
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 121
Rejestracja: 16 lut 2010, o 19:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 2 razy

Zdarzenia losowe A i B. Oblicz P(B')

Post autor: forget-me-not »

Zdarzenia losowe A i B są zawarte w przestrzeni \(\displaystyle{ \Omega}\) . Wiedząc, że \(\displaystyle{ A \subset B}\) oraz \(\displaystyle{ P(A \cup B)=0,9}\), oblicz \(\displaystyle{ P(B')}\)
koshamo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 25 lut 2010, o 18:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Augustów
Pomógł: 2 razy

Zdarzenia losowe A i B. Oblicz P(B')

Post autor: koshamo »

A\(\displaystyle{ \subset}\)B\(\displaystyle{ \Rightarrow}\)A\(\displaystyle{ \cup}\)B=B
0,9=P(A\(\displaystyle{ \cup}\)B)=P(B) \(\displaystyle{ \Rightarrow}\)P(B')=1-P(B)=1-0,9=0,1
ODPOWIEDZ