Prawdopodobieństwo wykrycia błędu w systemie

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
krzysiek.banan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 25 lut 2010, o 22:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tychy

Prawdopodobieństwo wykrycia błędu w systemie

Post autor: krzysiek.banan »

Witam!
Głowię się właśnie nad jednym zadaniem:
"Prawdopodobieństwo wykrycia błędu przez procesorowy test w systemie wynosi p=0,7. Ile testów powinno być wykonane, aby prawdopodobieństwo wykrycia k=5 błędów było nie mniejsze niż 0,98 (Rozkład Pascala)."

Z rozkładu Pascala wynika że:

Jeśli r-liczba sukcesów, k-liczba porażek, p-prawdopodobieństwo sukcesu badania w próbach Bernoulliego to:

\(\displaystyle{ pr= {k+r-1 \choose r} p^{k} \left(1-p \right)^r}\)

I tutaj zaczyna się problem. Gdy podstawię za k=5, za r=1 i p=0,7 wychodzą niezrozumiałe dla mnie rzeczy.

Jeśli wszystko robię dobrze to proszę o pomoc w interpretacji wyniku.
ODPOWIEDZ