losowanie z pudełka

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Szlug
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 25 lut 2010, o 19:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: WARSZAWA
Podziękował: 6 razy

losowanie z pudełka

Post autor: Szlug »

mam problem z zadaniem
W pudełku są cztery kartki, na których wypisano liczby: -1,1,2,3 (na każdej kartce jedną liczbę). Losujemy jedną kartkę i zapisujemy liczbę i zwracamy kartkę do pudełka. Następnie następnie losujemy druga kartkę i zapisujemy liczbę. Wylosowane liczby tworzą parę (a,b) gdzie a jest liczbą wylosowaną za pierwszym razem zaś b - liczbą wylosowaną za drugim razem. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia:
a) iloczyn wylosowanych liczb jest liczbą pierwszą
b) różnica wylosowanych liczb jest liczbą parzystą
silvaran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1300
Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 123 razy

losowanie z pudełka

Post autor: silvaran »

a) interesują nas tylko pary: (1,2) oraz (1,3) w dowolnej kolejności czyli łącznie 4 mozliwości. Wszystkich jest 16, więc prawdopodobieństwo to \(\displaystyle{ \frac{4}{16}= \frac{1}{4}}\)

b) spróbuj sama lub powiedz czego nie rozumiesz
Szlug
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 25 lut 2010, o 19:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: WARSZAWA
Podziękował: 6 razy

losowanie z pudełka

Post autor: Szlug »

Wielkie dzięki
co do podpunktu b to będzie tak?

interesują nas pary (1,-1) oraz (3,-1) wiec prawdopodobieństwo zdarzenia B to 2 a omega to 16 wiec P =2/16 = 1/8
silvaran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1300
Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 123 razy

losowanie z pudełka

Post autor: silvaran »

A para (3,3) (2,2) (1,1) (-1,-1) nie? Ich różnica daje 0, czyli liczbę parzystą. Dodatkowo jeszcze te pary, które Ty podałaś w odwrotnej kolejności. A także pary (3,1) oraz (1,3) Czyli \(\displaystyle{ \frac{10}{16}}\)
Szlug
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 25 lut 2010, o 19:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: WARSZAWA
Podziękował: 6 razy

losowanie z pudełka

Post autor: Szlug »

A no tak. Teraz to takie proste się wydaje. Wielkie dzięki jesteś super
ODPOWIEDZ