Wiadomo ,ze
P(A)=0,7
P(B)=0,5
P(C)=0,4
P(C|AB)=0
Jakie jest mozliwa najwieksza wartosc prawdopodobienstwa warunkowego P(C|AuB)?
maksymalna wartosc prawdopodobienstwa.
-
- Użytkownik
- Posty: 113
- Rejestracja: 1 paź 2008, o 20:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lbn
- Podziękował: 4 razy
maksymalna wartosc prawdopodobienstwa.
Ostatnio zmieniony 24 lut 2010, o 23:36 przez horrorschau, łącznie zmieniany 1 raz.
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
maksymalna wartosc prawdopodobienstwa.
Odp: 1, np gdy \(\displaystyle{ B \subset A}\).
PS: Po co to C i co to jest AB?
PS: Po co to C i co to jest AB?
-
- Użytkownik
- Posty: 113
- Rejestracja: 1 paź 2008, o 20:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lbn
- Podziękował: 4 razy
maksymalna wartosc prawdopodobienstwa.
AB to iloczyn zbiorów A i B.
Tak bylo w tersci zadania,a odpowiedz powinna wyjsc 0,5....
Tak bylo w tersci zadania,a odpowiedz powinna wyjsc 0,5....
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 113
- Rejestracja: 1 paź 2008, o 20:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lbn
- Podziękował: 4 razy
maksymalna wartosc prawdopodobienstwa.
to jest zadanie nr.4
... ntarny.pdf-- 24 lutego 2010, 23:21 --i jak?
... ntarny.pdf-- 24 lutego 2010, 23:21 --i jak?
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 21 mar 2012, o 22:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
maksymalna wartosc prawdopodobienstwa.
Ponawiam prośbę o pomoc w rozwiązaniu zadania.
Wiadomo, że \(\displaystyle{ P\left( A\right) = 0.7 , P\left( B\right) = 0.5, P\left( C\right) = 0.4}\) i \(\displaystyle{ P(C|A \cap B) = 0}\) .Jaka jest największa możliwa wartość prawdopodobieństwa warunkowego \(\displaystyle{ P (C|A \cup B)}\) ?
Wiadomo, że \(\displaystyle{ P\left( A\right) = 0.7 , P\left( B\right) = 0.5, P\left( C\right) = 0.4}\) i \(\displaystyle{ P(C|A \cap B) = 0}\) .Jaka jest największa możliwa wartość prawdopodobieństwa warunkowego \(\displaystyle{ P (C|A \cup B)}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
maksymalna wartosc prawdopodobienstwa.
Dodatkowo kładziemy warunek, że \(\displaystyle{ \mathbb{P}(C|A \cap B)=x}\) dla ustalonego \(\displaystyle{ x\in[0{,}2,0{,}5]}\). Wtedy maksymalna wartość \(\displaystyle{ \mathbb{P}(C|A\cup B)}\) jest równa \(\displaystyle{ \frac{\min(0{,}4, 1{,}2-2x)}{1{,}2-x}}\). Teraz wystarczy że znajdziesz, dla jakiego \(\displaystyle{ x}\) to wyrażenie ma największą wartość.