Z klas A i B ...

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
choko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 281
Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 2 razy

Z klas A i B ...

Post autor: choko »

Mam za zadanie rozwiązać następujące zadanie metoda drzewkową. Niestety wychodzi mi jedna czwarta, powinno być siedem szesnastych:
Z klas A i B może pojechać na wycieczkę tylko jedna osoba, którą wybiera się losowo w
następujący sposób: rzucamy monetą i jeśli wypadnie orzeł, to losujemy uczestnika wycieczki z
klasy A, jeśli reszka, to z klasy B. Oblicz prawdopodobieństwo, że na wycieczkę pojedzie chłopiec
wiedząc, że w klasie A jest 20 dziewcząt i 10 chłopców, a w klasie B jest 15 dziewcząt i 15
chłopców.
dzidka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 197
Rejestracja: 26 mar 2009, o 21:11
Płeć: Kobieta
Pomógł: 36 razy

Z klas A i B ...

Post autor: dzidka »

\(\displaystyle{ \frac{7}{16}}\) to mi z tego nie wychodzi
a jak liczyłeś?
choko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 281
Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 2 razy

Z klas A i B ...

Post autor: choko »

Z drzewka.
\(\displaystyle{ {(\frac{1}{2})^3}*\frac{1}{2}*4+(\frac{1}{2})^3*\frac{1}{3}*2=\frac{1}{3}}\)
Ostatnio zmieniony 24 lut 2010, o 15:14 przez choko, łącznie zmieniany 1 raz.
dzidka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 197
Rejestracja: 26 mar 2009, o 21:11
Płeć: Kobieta
Pomógł: 36 razy

Z klas A i B ...

Post autor: dzidka »

z Twoich obliczeń nie wychodzi 1/4
powinno być
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \cdot \frac{10}{30}+ \frac{1}{2} \cdot \frac{15}{30}}\)
choko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 281
Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 2 razy

Z klas A i B ...

Post autor: choko »

No rzeczywiście błąd poprawione. Ale twoja metoda również zła. Wynik dalej zły.
dzidka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 197
Rejestracja: 26 mar 2009, o 21:11
Płeć: Kobieta
Pomógł: 36 razy

Z klas A i B ...

Post autor: dzidka »

to wynik jest zły,
wybór klasy - prawdopodobieństwo = 1/2
w klasie A jest 10 chłopców na 30 uczniów
prawdopodobieństwo wyboru jednego chłopaka z tej klasy - 10/30
analogicznie druga klasa
niemożliwy jest taki wynik
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

Z klas A i B ...

Post autor: Inkwizytor »

Metoda dzidki poprawna: \(\displaystyle{ \frac{5}{12}}\) .
Wzór na prawdopodobieństwo całkowite
Odpowiedź podana w książce jest zła.
ODPOWIEDZ