talia kart i pomalowany czworościan /niezależność zdarzeń/
talia kart i pomalowany czworościan /niezależność zdarzeń/
Witam! Mam probem z tymi zadankami:
1)Z talii 52 kart losujemy jednocześnie dwie. Czy niezależne są zdarzenia: A- wylosowanie dwóch kart różnych kolorów, B- wylosowanie dwóch kart, z których jedna jest młodsza od 5, a druga jest starsza od 9?
2)Ściany pewnego czworościanu pomalowano w następujący sposób: jedną na niebiesko, drugą na żółto, trzecią na czerwono, czwartą zaś w pasy wszystkich wymienionych kolorów. Rzucamy czworościanem i oglądamy ściankę na którą upadł. Oznaczamy zdarzenia:
A- na ściance, na którą upadł czworościan, jest kolor niebieski,
B- na ściance, na którą upadł czworościan jest kolor żółty
C-na ściance, na którą upadł czworościan jest kolor czerwony.
Zbadaj niezalezność par zdarzeń A i B, A i C oraz B i C. Czy zdarzenia A, B i C są niezależne?
z góry dziekuje za pomoc
1)Z talii 52 kart losujemy jednocześnie dwie. Czy niezależne są zdarzenia: A- wylosowanie dwóch kart różnych kolorów, B- wylosowanie dwóch kart, z których jedna jest młodsza od 5, a druga jest starsza od 9?
2)Ściany pewnego czworościanu pomalowano w następujący sposób: jedną na niebiesko, drugą na żółto, trzecią na czerwono, czwartą zaś w pasy wszystkich wymienionych kolorów. Rzucamy czworościanem i oglądamy ściankę na którą upadł. Oznaczamy zdarzenia:
A- na ściance, na którą upadł czworościan, jest kolor niebieski,
B- na ściance, na którą upadł czworościan jest kolor żółty
C-na ściance, na którą upadł czworościan jest kolor czerwony.
Zbadaj niezalezność par zdarzeń A i B, A i C oraz B i C. Czy zdarzenia A, B i C są niezależne?
z góry dziekuje za pomoc
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
talia kart i pomalowany czworościan /niezależność zdarzeń/
Wskazówka:
Sprawdź czy spełniony jest warunek niezależności zdarzeń, tzn.:
\(\displaystyle{ P(A \cap B)=P(A) \cdot P(B)}\)
Sprawdź czy spełniony jest warunek niezależności zdarzeń, tzn.:
\(\displaystyle{ P(A \cap B)=P(A) \cdot P(B)}\)
talia kart i pomalowany czworościan /niezależność zdarzeń/
a mogę sobie obliczyć \(\displaystyle{ P(A \cap B) = [P(A)+P(B)]-1}\) i jeśli da liczbę nieujemną wtedy przyjmie prawdopodobienstwo od części wspólnej taką wartość a jeżeli ujemną wtedy prawdo. od części wpolnej bedzie rownało się 0 ? dobrze rozumuję?
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
talia kart i pomalowany czworościan /niezależność zdarzeń/
A co to za dziwne równanie? Skąd je w ogóle wziąłeś?
talia kart i pomalowany czworościan /niezależność zdarzeń/
z własności prawdopodobieństwa warunkowego:
\(\displaystyle{ P(A|B) = P(A) + P(B) - P(A \cap B)}\)
powyższa własnoc jest wykorzystywana jesi istnieje częśc wspólna zatem mozna korzystając z kolejnej własności prawd. suma prawdopodobieństw nie może być wieksza niż 1 jesli \(\displaystyle{ A, B \subset \Omega}\)
zatem "nmadwyżka" to część wspólna, dobrze kombuinuje?
\(\displaystyle{ P(A|B) = P(A) + P(B) - P(A \cap B)}\)
powyższa własnoc jest wykorzystywana jesi istnieje częśc wspólna zatem mozna korzystając z kolejnej własności prawd. suma prawdopodobieństw nie może być wieksza niż 1 jesli \(\displaystyle{ A, B \subset \Omega}\)
zatem "nmadwyżka" to część wspólna, dobrze kombuinuje?
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
talia kart i pomalowany czworościan /niezależność zdarzeń/
Skąd Ty bierzesz te wzory?
Jak już to:
\(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B)}\)
\(\displaystyle{ P(A/B)= \frac{P(A \cap B)}{P(B)}}\)
Zdarzenia A i B są niezależne gdy zachodzi jeden z przypadków:
\(\displaystyle{ 1. \ P(A/B)=P(A) \ gdy \ P(B)>0}\)
\(\displaystyle{ 2. \ P(B)=0}\)
Jak już to:
\(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B)}\)
\(\displaystyle{ P(A/B)= \frac{P(A \cap B)}{P(B)}}\)
Zdarzenia A i B są niezależne gdy zachodzi jeden z przypadków:
\(\displaystyle{ 1. \ P(A/B)=P(A) \ gdy \ P(B)>0}\)
\(\displaystyle{ 2. \ P(B)=0}\)
A dlaczego nie? Chyba, że miałeś na myśli prawdopodobieństwo sumy (a nie sumę prawdopodobieństw)? Ale nic takiego tutaj nie masz.suma prawdopodobieństw nie może być wieksza niż 1
Ale po co w ogóle coś kombinujesz? Wystarczy przecież sprawdzić podstawowy warunek niezależności zdarzeń, który Ci podałem i zadanie gotowe.dobrze kombuinuje?
talia kart i pomalowany czworościan /niezależność zdarzeń/
to jak obliczysz część wspólną w tym zadaniu?
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
talia kart i pomalowany czworościan /niezależność zdarzeń/
Jeżeli masz zdarzenia:
\(\displaystyle{ A:}\) wylosowanie dwóch kart różnych kolorów
\(\displaystyle{ B:}\) wylosowanie dwóch kart, z których jedna jest młodsza od 5, a druga jest starsza od 9
to:
\(\displaystyle{ (A \cap B):}\) wylosowanie dwóch kart różnych kolorów, z których jedna jest młodsza od 5, a druga jest starsza od 9
I teraz musisz obliczyć prawdopodobieństwa tych zdarzeń.
\(\displaystyle{ A:}\) wylosowanie dwóch kart różnych kolorów
\(\displaystyle{ B:}\) wylosowanie dwóch kart, z których jedna jest młodsza od 5, a druga jest starsza od 9
to:
\(\displaystyle{ (A \cap B):}\) wylosowanie dwóch kart różnych kolorów, z których jedna jest młodsza od 5, a druga jest starsza od 9
I teraz musisz obliczyć prawdopodobieństwa tych zdarzeń.
talia kart i pomalowany czworościan /niezależność zdarzeń/
to wiem, ale masakra jest liczyc to w ten sposob, weź mi pokaż jak to obliczyc
- Daragon
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 26 wrz 2009, o 22:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jelenia Góra
- Podziękował: 1 raz
talia kart i pomalowany czworościan /niezależność zdarzeń/
A ja też mam problem z obliczeniem zbioru \(\displaystyle{ P(A \cap B)}\)^^
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
talia kart i pomalowany czworościan /niezależność zdarzeń/
Ilość zdarzeń sprzyjających iloczynowi zdarzeń A i B (czyli moc zbioru): wylosowanie dwóch kart różnych kolorów, z których jedna jest młodsza od 5, a druga jest starsza od 9.
Skorzystaj z zasady iloczynowej dla kolejnych wyborów:
a) dwóch kolorów z czterech
b) jednego koloru z dwóch wybranych wcześniej dla którego będzie karta młodsza od 5
c) karty młodszej od 5 z koloru wybranego w punkcie b)
d) karty starszej od 9 z drugiego z kolorów.
Skorzystaj z zasady iloczynowej dla kolejnych wyborów:
a) dwóch kolorów z czterech
b) jednego koloru z dwóch wybranych wcześniej dla którego będzie karta młodsza od 5
c) karty młodszej od 5 z koloru wybranego w punkcie b)
d) karty starszej od 9 z drugiego z kolorów.
- Daragon
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 26 wrz 2009, o 22:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jelenia Góra
- Podziękował: 1 raz
talia kart i pomalowany czworościan /niezależność zdarzeń/
Mi wyszło\(\displaystyle{ \overline{A\cap B} = 6*2*4*5= 240}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
talia kart i pomalowany czworościan /niezależność zdarzeń/
OK.
Dla porządku należałoby dodać drugą kreskę dla oznaczenia mocy zbioru:
\(\displaystyle{ \overline{\overline{(A\cap B)}} = 6 \cdot 2 \cdot 4 \cdot 5= 240}\)
Dla porządku należałoby dodać drugą kreskę dla oznaczenia mocy zbioru:
\(\displaystyle{ \overline{\overline{(A\cap B)}} = 6 \cdot 2 \cdot 4 \cdot 5= 240}\)