Losujemy parametry wielomianu, pierwiastkiem x=1.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
chmielu037
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 22 lut 2010, o 21:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ełk

Losujemy parametry wielomianu, pierwiastkiem x=1.

Post autor: chmielu037 »

dany jest zbiór W wielomianów postaci \(\displaystyle{ ax^{3} +bx^{2}+cx+d}\), gdzie a,b,c,d przyjmują wartosci ze zbioru{-1,0,1} oraz \(\displaystyle{ a \neq 0}\). Ze zbioru W losujemy jeden wielomian. Oblicz prawdopodobienstwo, że jednym z jego pierwiastków jest x=1.
Ostatnio zmieniony 22 lut 2010, o 23:28 przez *Kasia, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Losujemy parametry wielomianu, pierwiastkiem x=1.

Post autor: scyth »

Pierwiastkiem jest \(\displaystyle{ x=1}\) gdy \(\displaystyle{ a+b+c+d=0}\). Zatem masz wylosować:
a) -1, 1, 0, 0, przy czym -1 lub 1 ma być jako a, reszta byle jak
b) -1, 1, -1, 1 - byle jak
Policz poszczególne prawdopodobieństwa i dodaj.
ODPOWIEDZ