Wyroby dobre i wadliwe w magazynie.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
asicaaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 28 lis 2009, o 19:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zachpom
Podziękował: 1 raz

Wyroby dobre i wadliwe w magazynie.

Post autor: asicaaa »

W magazynie przedsiębiorstwa znajduje się 90% wyrobów dobrych i 10% wyrobów wadliwych. Na 100 dobrych wyrobów średnio 70 jest pierwszego gatunku. Oblicz prawdopodobieństwo tego, ze losowo wybrana sztuka jest I gatunku.

jak się za to zabrać?
Ostatnio zmieniony 22 lut 2010, o 23:30 przez *Kasia, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
krystianx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 23 gru 2009, o 21:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: internet

Wyroby dobre i wadliwe w magazynie.

Post autor: krystianx »

X(
\(\displaystyle{ 90\% * \frac{70}{100} =0.63}\)
asicaaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 28 lis 2009, o 19:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zachpom
Podziękował: 1 raz

Wyroby dobre i wadliwe w magazynie.

Post autor: asicaaa »

a nie trzeba tu uwzglednic wyrobow wadliwych??
Awatar użytkownika
De Moon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 379
Rejestracja: 5 kwie 2008, o 00:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 43 razy

Wyroby dobre i wadliwe w magazynie.

Post autor: De Moon »

asicaaa pisze:a nie trzeba tu uwzglednic wyrobow wadliwych??
Nie. Narysuj sobie drzewo aby zobaczyć tą sytuację. Ode mnie masz w prezencie trochę obliczeń:

\(\displaystyle{ P(Dobre) = 0.9 \newline P(PierwszegoRodzaju | Dobre) = 0.7 \newline
P(PierwszegoRodzaju | Dobre ) = \frac{P(Dobre \cap PierwszegoRodzaju) }{P(Dobre)}}\)
ODPOWIEDZ