Twierdzenie de Moivre´a Laplace´a - aproksymacja

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
solmech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 811
Rejestracja: 10 gru 2008, o 17:12
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 76 razy
Pomógł: 20 razy

Twierdzenie de Moivre´a Laplace´a - aproksymacja

Post autor: solmech »

Witam,

czy moglby mi ktos wytlumaczyc ostatnie dwa kroki przy obliczaniu tego zadania? Byl bym bardzo wdzieczny.

Twierdzenie, dla duzych \(\displaystyle{ n}\) :

\(\displaystyle{ P(a \le Y \le b) \approx \Phi \left( \frac{b-np}{ \sqrt{np(1-p)} } \right) - \Phi \left( \frac{a-np}{ \sqrt{np(1-p)} } \right)}\)

Zadanie:

Rzut monetami. \(\displaystyle{ n = 900}\) , \(\displaystyle{ p = \frac{1}{2}}\)
Ile wynosi prawdopodobienstwo tego ze maksymalnie 480 monet pokaze ta sama strone.

\(\displaystyle{ B(900, \frac{1}{2})}\)

\(\displaystyle{ P(420 \le Y \le 480) \approx \Phi \left( \frac{480-450}{ \sqrt{225} } \right) - \Phi \left( \frac{420-450}{ \sqrt{225} } \right) = \Phi(2) - \Phi (-2)}\)

Teraz kroki ktorych nie rozumiem.

\(\displaystyle{ = \Phi (2) -1 + \Phi (2) = 2 \cdot 0,9772 -1 = 0,9544}\)

Pozdrawiam
Tomek-- 22 lutego 2010, 17:44 --Juz doszedlem do wyniku

\(\displaystyle{ \Phi (-x) = 1-\Phi(x)}\)

\(\displaystyle{ \Phi(0)= \frac{1}{2}}\) a reszte \(\displaystyle{ \Phi(x)}\) mozna znalezc w tabelach.
W tym przykladzie bylo to...

\(\displaystyle{ \Phi(2) = 0,9772}\)
ODPOWIEDZ