jakie jest prawdopodobieństwo ze to będzie dziewczyna
- tomek205
- Użytkownik
- Posty: 141
- Rejestracja: 20 wrz 2009, o 13:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 3 razy
jakie jest prawdopodobieństwo ze to będzie dziewczyna
Klasa liczy \(\displaystyle{ 11}\) dziewcząt i \(\displaystyle{ 15}\) chłopców. W klasie pewnego dnia \(\displaystyle{ 1}\) dziewczyna i \(\displaystyle{ 1}\) chłopak są nieobecni. Nauczyciel w tym akurat dniu wybrał do odpowiedzi\(\displaystyle{ 1}\) ucznia. Jakie jest prawdopodobieństwo, że to dziewczyna?
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
jakie jest prawdopodobieństwo ze to będzie dziewczyna
Skoro na lekcji było 10 dziewcząt i 14 chłopców to prawdopodobieństwo wybrania dziewczyny wynosi:
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{ilosc \ dziewczyn}{ilosc \ uczniow} =...}\)
Czy to nie jest logiczne?
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{ilosc \ dziewczyn}{ilosc \ uczniow} =...}\)
Czy to nie jest logiczne?