prawdopodobieństwo zadania z ciągami

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
tajemnica
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 08:11
Płeć: Kobieta
Podziękował: 3 razy

prawdopodobieństwo zadania z ciągami

Post autor: tajemnica »

1. Dane są zbiory X={0,1,2,3,4} i Y={5,6,7,8,9,10}. Z obu zbiorów losujemy po dwie liczby. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń
B-wylosowane liczby są wyrazami pewnego czterowyrazowego ciągu arytmetycznego.

2.Ze zbioru A={1,2,3,.....16} losujemy pięć liczb i tworzymy z nich rosnący pieciowyrazowy ciąg.
Oblicz prawdopodobieństwo tego, że otrzymamy
a) ciąg, którego pierwszy wyraz jest większy od 6
b)ciąg, którego środkowy wraz jest mniejszy od 15
ODPOWIEDZ