Sprawdzić czy zachodzi własność
Sprawdzić czy zachodzi własność
O pewnym zdarzeniu \(\displaystyle{ A \subset \Omega}\) wiadomo, że \(\displaystyle{ P(A') \geq \frac{9}{10}}\). Wykaż, że dla dowolnego zdarzenia \(\displaystyle{ B \subset \Omega}\) zachodzi \(\displaystyle{ P(A \cap B) < \frac{1}{5}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Sprawdzić czy zachodzi własność
\(\displaystyle{ P(A') \geq \frac{9}{10} \Rightarrow P(A) \le \frac{1}{10}.}\)
\(\displaystyle{ A\cap B \subset A \Rightarrow P(A\cap B) \le P(A).}\)
\(\displaystyle{ A\cap B \subset A \Rightarrow P(A\cap B) \le P(A).}\)
Sprawdzić czy zachodzi własność
Mozesz mi wytłumaczyć skąd to się wzieło?JankoS pisze: \(\displaystyle{ A\cap B \subset A \Rightarrow P(A\cap B) \le P(A).}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Sprawdzić czy zachodzi własność
Nie bardzo wiem co, więc po kolei:
Zawieanie sie \(\displaystyle{ A\cap B \subset A}\) wynika z definicji iloczynu zbiorów.
Nierówność \(\displaystyle{ P(A\cap B) \le P(A)}\) - z własności funkcji prawdopodobieństa, (która jest unormowaną miarą na jakimś tam ciele zbiorów).
Zawieanie sie \(\displaystyle{ A\cap B \subset A}\) wynika z definicji iloczynu zbiorów.
Nierówność \(\displaystyle{ P(A\cap B) \le P(A)}\) - z własności funkcji prawdopodobieństa, (która jest unormowaną miarą na jakimś tam ciele zbiorów).