Zdarzenia elementarne

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
MnMK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 219
Rejestracja: 4 wrz 2009, o 19:46
Płeć: Kobieta
Podziękował: 25 razy

Zdarzenia elementarne

Post autor: MnMK »

Zapisz przestrzeń zdarzeń elementarnych dla następujących doświadczeń losowych:

e)rzut trzema monetami o trzech róznych nominałach
f)losowanie jednej kuli z urny, w której są trzy kule białe, 2 czerwone i 1 niebieska
g)losowanie dwóch kul z urny, w której są 2 kule białe i 3 czerwone
h)losowanie trzech osób z grupy piecioosobowej
i)losowanie ze zwracaniem dwóch liczb spośród liczb: 1, 2, 3, 4, 5,
j)losowanie bez zwracania dwóch liczb spośród liczb: 1, 2, 3, 4, 5,

Czy jest tu ktoś tak miły i sprawdziłby mi to zadanie? Bardzo proszę o pomoc

e) tu mi wyszło 8 róznych możliwości
f)\(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\)

g) \(\displaystyle{ \frac{2}{5}}\)

h)\(\displaystyle{ 5 ^{3}}\)

i)\(\displaystyle{ 2 ^{5}}\)

j) \(\displaystyle{ \frac{2}{6}}\)
ar1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 441
Rejestracja: 30 sty 2010, o 11:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bieszczady
Pomógł: 71 razy

Zdarzenia elementarne

Post autor: ar1 »

w treści jest: zapisz przestrzeń zdarzeń elementarnych tzn podaj zbiór (a nie wyznacz liczbę możliwości)
MnMK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 219
Rejestracja: 4 wrz 2009, o 19:46
Płeć: Kobieta
Podziękował: 25 razy

Zdarzenia elementarne

Post autor: MnMK »

W takim razie jak to zrobić?
ar1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 441
Rejestracja: 30 sty 2010, o 11:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bieszczady
Pomógł: 71 razy

Zdarzenia elementarne

Post autor: ar1 »

np
g) O = {bc, cb, bb, cc}
gdzie
b - kula biała
c - kula czerwona
i)
O = {11,12,13,14,15,21,22,23,24,25,...,51,52,53,54,55}
ODPOWIEDZ