Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania...
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 18 lut 2010, o 10:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 5 razy
Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania...
Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania z grupy 6 dziewcząt i 8 chłopców delegacji złożonej z 2 dziewcząt ... proszę o szybka odpowiedź
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania...
Wskazówka:
Moc zbioru Omega: 2-elementowa kombinacja bez powtórzeń ze zbioru 14-elementowego.
Moc zbioru A: 2-elementowa kombinacja bez powtórzeń ze zbioru 6-elementowego.
Moc zbioru Omega: 2-elementowa kombinacja bez powtórzeń ze zbioru 14-elementowego.
Moc zbioru A: 2-elementowa kombinacja bez powtórzeń ze zbioru 6-elementowego.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 18 lut 2010, o 10:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 5 razy
Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania...
Dziękuje za wskazówki ale nie poradzę sobie chyba dalej
moc omega wyszedł mi 91 a moc zdarzenia A 15 coś chyba nie tak P(A) frac{15}{91} ? proszę o pomoc . . .
moc omega wyszedł mi 91 a moc zdarzenia A 15 coś chyba nie tak P(A) frac{15}{91} ? proszę o pomoc . . .
Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania...
\(\displaystyle{ | \Omega |= \frac{14!}{2*12!} = \frac{13*14}{2} = 7*13= 91
\\
|A|= \frac{6!}{2*4!} = \frac{5*6}{2} = 3*5= 15
\\
P(A)= \frac{15}{91}}\)
\\
|A|= \frac{6!}{2*4!} = \frac{5*6}{2} = 3*5= 15
\\
P(A)= \frac{15}{91}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 18 lut 2010, o 10:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 5 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania...
Jak widzisz z tego co napisał Ci Azai dobrze sobie poradziłeś. Więcej wiary w siebiepiotrekg91 pisze:Dziękuje za wskazówki ale nie poradzę sobie chyba dalej
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 18 lut 2010, o 10:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 5 razy
Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania...
nie rozróżniam wariacji ani kombinacji ;/ wszystko mi się myli ;/
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania...
W kombinacji wynikiem doświadczenia jest zbiór, czyli "zawartość" elementów. Nie liczy się natomiast ich kolejność. Np. zbiory {a;b;c} {a;c;b} {b;a;c} to oczywiście takie same zbiory.
W wariacji wynikiem doświadczenia jest ciąg, czyli ważna jest zarówno "zawartość" elementów jak i ich kolejność. Np. ciągi (a;b;c) (a;c;b) (b;a;c) to oczywiście różne ciągi choć zawierają takie same elementy.
Zarówno wariacje jak i kombinacje mogą być z powtórzeniami (elementy mogą się powtarzać) lub bez powtórzeń (elementy muszą być różne)
Z treści zadania które rozwiązujemy wynika z czym akurat mamy do czynienia w konkretnym przypadku.
Jeżeli np. z wylosowanych cyfr tworzymy liczbę to jest to wariacja, bo liczy się nie tylko zestaw, ale także kolejność wylosowanych cyfr (np. 1-2-3=123 3-1-2=312 2-1-3=213 to są różne wyniki losowania, bo w ich wyniku otrzymujemy różne liczby choć wylosowaliśmy takie same cyfry)
Jeżeli natomiast dostajemy karty np. w grze w brydża, to jest to kombinacja, bo nie ma znaczenia w jakiej kolejności dostajemy te karty - ważny jest posiadany przez nas zestaw.
Czy to co napisałem choć trochę Ci wyjaśnia tą kwestię.
W wariacji wynikiem doświadczenia jest ciąg, czyli ważna jest zarówno "zawartość" elementów jak i ich kolejność. Np. ciągi (a;b;c) (a;c;b) (b;a;c) to oczywiście różne ciągi choć zawierają takie same elementy.
Zarówno wariacje jak i kombinacje mogą być z powtórzeniami (elementy mogą się powtarzać) lub bez powtórzeń (elementy muszą być różne)
Z treści zadania które rozwiązujemy wynika z czym akurat mamy do czynienia w konkretnym przypadku.
Jeżeli np. z wylosowanych cyfr tworzymy liczbę to jest to wariacja, bo liczy się nie tylko zestaw, ale także kolejność wylosowanych cyfr (np. 1-2-3=123 3-1-2=312 2-1-3=213 to są różne wyniki losowania, bo w ich wyniku otrzymujemy różne liczby choć wylosowaliśmy takie same cyfry)
Jeżeli natomiast dostajemy karty np. w grze w brydża, to jest to kombinacja, bo nie ma znaczenia w jakiej kolejności dostajemy te karty - ważny jest posiadany przez nas zestaw.
Czy to co napisałem choć trochę Ci wyjaśnia tą kwestię.
Ostatnio zmieniony 18 lut 2010, o 16:36 przez mat_61, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 18 lut 2010, o 10:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 5 razy