kości do gry
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11415
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
kości do gry
Oblicz prawdopodobieństwo zadarzenia, że w dwunastu rzutach kostką do gry każdą liczbę oczek otrzymamy dokłądnie dwa razy.
kości do gry
nie jestem pewna, jeśli zadanie jest źle rozwiązane, proszę mnie poprawić
Rzucamy kostką 12 razy, za każdym razem możemy wyrzucicć dowolną liczbę oczek, więc przestrzeń zdarzeń elementarnych- Ω jest równa 6 do 12. Musimy wyrzucić każdą z 6 liczb na kostce dokładnie dwa razy. Załóżmy, że najpierw rzucamy 6 razy, i za każdym razem musi wypaść inna liczba oczek. Za pierwszym razem mamy 6 możliwości, za drugim- 5, za trzecim cztery itd. Następnie znowu rzucamy 6 razy i sytułacja powtarza się. Zatem zbiór zdarzeń sprzyjających- A- będzie równy: 6*5*4*3*2*1 + 6*5*4*3*2*1, czyli 6�*5�*4�*3�*2�*1�.
Rozwiązanie:
Ω=6*6*6*6*6*6*6*6*6*6*6*6
A= 6�*5�*4�*3�*2�
P=A/Ω= 14400/6*6*6*6*6*6*6*6*6*6
Rzucamy kostką 12 razy, za każdym razem możemy wyrzucicć dowolną liczbę oczek, więc przestrzeń zdarzeń elementarnych- Ω jest równa 6 do 12. Musimy wyrzucić każdą z 6 liczb na kostce dokładnie dwa razy. Załóżmy, że najpierw rzucamy 6 razy, i za każdym razem musi wypaść inna liczba oczek. Za pierwszym razem mamy 6 możliwości, za drugim- 5, za trzecim cztery itd. Następnie znowu rzucamy 6 razy i sytułacja powtarza się. Zatem zbiór zdarzeń sprzyjających- A- będzie równy: 6*5*4*3*2*1 + 6*5*4*3*2*1, czyli 6�*5�*4�*3�*2�*1�.
Rozwiązanie:
Ω=6*6*6*6*6*6*6*6*6*6*6*6
A= 6�*5�*4�*3�*2�
P=A/Ω= 14400/6*6*6*6*6*6*6*6*6*6
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11415
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy