witam
przez pewna miejscowosc przejezdza 4x wiecej samochodow osobowych niz ciezarowych. wiadomo, ze jeden na 75 samochodow osobowych i jeden na 25 s. ciezarowych tankuje paliwo w tej miejscowosci.oblicz prawdopodobienstwo ze przejezdzajacy samochod zatankuje paliwo.
napiszcie mi sposob rozwiazania, bede wdzieczny. dzieki, pozdrawiam
prawdopodobieństwo całkowite zadanie tekstowe
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
prawdopodobieństwo całkowite zadanie tekstowe
\(\displaystyle{ A}\)-tankuje
\(\displaystyle{ B_{1}}\) - ciężarowy,
\(\displaystyle{ B_{2}}\) - osobowy,
\(\displaystyle{ p(A)=p(B_{1}\cdot)p(A/B_{1})+p(B_{2})\cdot p(A/B_{2})=\frac{4}{5}\cdot\frac{1}{4}+\frac{1}{5}\cdot\frac{3}{4}}\)=.....
\(\displaystyle{ B_{1}}\) - ciężarowy,
\(\displaystyle{ B_{2}}\) - osobowy,
\(\displaystyle{ p(A)=p(B_{1}\cdot)p(A/B_{1})+p(B_{2})\cdot p(A/B_{2})=\frac{4}{5}\cdot\frac{1}{4}+\frac{1}{5}\cdot\frac{3}{4}}\)=.....