oszacowanie prawdopodobieństwa sumy zdarzeń

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
StaryAFC
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 1 paź 2009, o 14:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tuchów
Podziękował: 2 razy

oszacowanie prawdopodobieństwa sumy zdarzeń

Post autor: StaryAFC »

Mam problem z takim zad. powoli zaczynam łapać prawdopodobieństwo ale to coś mi nie wychodzi a wydaje mi sie że dobrze robie
ZAD:
Dane są zdarzenia \(\displaystyle{ A,B \subset\Omega}\) dla których \(\displaystyle{ P \left( A'\right) > \frac{2}{3}
, P \left( B'\right) > \frac{3}{4}}\)
i \(\displaystyle{ P \left( A \cap B\right)\ge\frac{1}{6}}\). Wykaż, że \(\displaystyle{ P \left( A \cup B\right)\le\frac{5}{12}}\).


No i zaczynam od tego :
\(\displaystyle{ P \left( A - B\right) = P \left(B \right) + P \left(A \right) - P \left(A \cap B \right)}\)
Ostatnio zmieniony 16 lut 2010, o 17:21 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: "III 5.5 [Temat] Nie może składać się tylko ze słów: "Udowodnij, że...", "Zadanie", "Problem" itp." Regulamin Forum - http://matematyka.pl/regulamin.htm
zaudi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 385
Rejestracja: 30 sty 2007, o 17:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 26 razy

oszacowanie prawdopodobieństwa sumy zdarzeń

Post autor: zaudi »

\(\displaystyle{ P \left( A\cup B\right) = P \left(B \right) + P \left(A \right) - P \left(A \cap B \right)}\) taki powinien być wzór
ODPOWIEDZ