Ustawiamy w ciag 6 elementów typu a i 9 elementów typu b. Wszystkie
ciagi sa jednakowo prawdopodobne. Seria nazywamy ciag elementów jednego typu,
przed i za którym wystepuje element drugiego typu, na przykład w ciagu aaabbbbaabbbbba
jest 5 serii (3 serie elementów typu a i 2 serie elementów typu b). Oblicz prawdopodobienstwo,
ze w ciagu bedzie 6 serii.
Będę wdzięczna za pomoc.
Prawdopodobieństwo ciągu serii
- niebieska_biedronka
- Użytkownik
- Posty: 397
- Rejestracja: 8 paź 2011, o 15:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 96 razy
- Pomógł: 19 razy
Prawdopodobieństwo ciągu serii
podbijam
\(\displaystyle{ |\Omega| = \frac{15!}{6! \cdot 9!}}\), i co dalej?
\(\displaystyle{ |\Omega| = \frac{15!}{6! \cdot 9!}}\), i co dalej?