W pudełku jest tyle piłeczek
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 12 lut 2010, o 10:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
W pudełku jest tyle piłeczek
W pudełku jest tyle piłeczek, ile jest liczb dwucyfrowych. Na każdej piłeczce napisano jedną z tych liczb. Wylosowano jedną piłeczkę. Jakie jest prawdopodobieństwo zdarzenia, że jest na niej liczba, której obie cyfry są liczbami parzystymi?
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
W pudełku jest tyle piłeczek
wszystkich piłeczek jest: \(\displaystyle{ 99-9=90}\), czyli: \(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}=90}\)
liczb spełniających warunek zadania jest: \(\displaystyle{ 4 \cdot 5=20}\), bo:
20, 22, 24, 26, 28
40, ...
60, ...
80, ...
czyli: \(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}=20}\)
A zatem: \(\displaystyle{ P(A)= \frac{\overline{\overline{A}}}{\overline{\overline{\Omega}}} = \frac{20}{90} = \frac{1}{3}}\)
liczb spełniających warunek zadania jest: \(\displaystyle{ 4 \cdot 5=20}\), bo:
20, 22, 24, 26, 28
40, ...
60, ...
80, ...
czyli: \(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}=20}\)
A zatem: \(\displaystyle{ P(A)= \frac{\overline{\overline{A}}}{\overline{\overline{\Omega}}} = \frac{20}{90} = \frac{1}{3}}\)