prawdopodobieństwo, rozkład

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
irracjonalistka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 154
Rejestracja: 27 lis 2008, o 15:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 4 razy

prawdopodobieństwo, rozkład

Post autor: irracjonalistka »

prawdopodobieństwo tego że statystyczny student jest przygotowany do ćwiczeń jest równe 3/5. Prowadzący ćwiczenia wybiera w sposób losowy 4 osoby. Niech X oznacza liczbę studentów (spośród wybranych) którzy nie są przygotowani do ćwiczeń.

określić rozkład prawdopodobieństwa zmiennej losowej X oraz obliczyć
a)prawdopodobieństwo tego, że co najmniej jeden student jest przygotowany do ćwiczeń
b) ilu przeciętnie studentów jest nieprzygotowanych do ćwiczeń


-----------
jak określić rozkład? tabelka? jak to by tutaj wyglądało?

a) czy chodzi tu o skorzystanie ze schematu bernouliego? dla którego n=4, q=3/5, p=2/5 a k=0 (bo P(k>1)=1-P(k=0) ?)

b)czy chodzi o obliczenie odchylenia standardowego??
Dudas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 333
Rejestracja: 4 lis 2009, o 20:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznan
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 75 razy

prawdopodobieństwo, rozkład

Post autor: Dudas »

b) Raczej wartość oczekiwaną
a) Co do a nie jestem pewien ale wydaję mi się że to rozkład hipergeometryczny (ale to ktoś musi potwierdzić)
irracjonalistka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 154
Rejestracja: 27 lis 2008, o 15:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 4 razy

prawdopodobieństwo, rozkład

Post autor: irracjonalistka »

dziękuję, ale czy jest ktoś kto jest w stanie odpowiedzieć jak na 100% dobrze rozwiązać to zadanie??
Byłabym b. wdzięczna!
ODPOWIEDZ