bład pomiaru i sigma

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
agniepotka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 25 kwie 2009, o 22:45
Płeć: Kobieta

bład pomiaru i sigma

Post autor: agniepotka »

wiadomo, ze blad pomiaru pewnego urządzenia ma rozklad normany \(\displaystyle{ N(0,\sigma)}\) i z prawdopodobienstwem 0,98 nie wychodzi poza przedzial (-1,1) wyznacz \(\displaystyle{ \sigma}\)
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

bład pomiaru i sigma

Post autor: kuch2r »

Niech
\(\displaystyle{ X\sim\mathcal{N}(0,\sigma)}\)
Ponadto
\(\displaystyle{ P(-1<X<1)=0.98}\)
Wówczas:
\(\displaystyle{ P(-\sigma^{-1}<\frac{X}{\sigma}<\sigma^{-1})=\Phi\left(\sigma^{-1}\right)-\Phi\left(-\sigma^{-1}\right)=2\Phi\left(\sigma^{-1}\right)-1=0.98}\)
itd..
agniepotka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 25 kwie 2009, o 22:45
Płeć: Kobieta

bład pomiaru i sigma

Post autor: agniepotka »

czyli co? \(\displaystyle{ \sigma=0,43}\) ??
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

bład pomiaru i sigma

Post autor: kuch2r »

nie
\(\displaystyle{ \sigma=0.429858}\)
agniepotka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 25 kwie 2009, o 22:45
Płeć: Kobieta

bład pomiaru i sigma

Post autor: agniepotka »

dziekuje
ODPOWIEDZ