sprawdz czy funkcja jest funkcją gęstości zmiennej losowej X

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
desiree513
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 16 paź 2009, o 15:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska

sprawdz czy funkcja jest funkcją gęstości zmiennej losowej X

Post autor: desiree513 »

Witam,
mógłby mi ktoś wytłumaczyć jedno zadanko i jednocześnie rozwiązać albo chociaż wytłumaczyć tak abym mogła sama je zrobić?
Nic z niego nie rozumiem, na zajęciach nie robiliśmy wogóle prawdopodobieństwa, więc proszę o wyrozumiałość i łopatologiczne tłumaczenie:]

Sprawdź, czy funkcja

f(x) = \(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 0 \ dla \ x<0\\ \frac{1}{2}x \ dla \ 0 \le x \le 4 \\0 \ dla \ x>4 \end{array}}\)

jest funkcją gęstości zmiennej losowej ciągłej X. Narysować wykres tej funkcji.-- 10 lut 2010, o 16:33 --\(\displaystyle{ \int_{- \infty }^{ \infty } f(x) dx = \int_{0}^{4} \frac{1}{2} x dx = \frac{ x^{2} }{4} \left| \frac{4}{0} = \frac{16}{4} - \frac{0}{4} = 4-0=4}\)

czy to oznacza że funkcja nie jest funkcją gęstości zmiennej losowej ciągłej, ponieważ

\(\displaystyle{ \int_{- \infty }^{ \infty } f(x) dx = 1}\) a u mnie wynosi 4
???
manyszka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 18 paź 2008, o 12:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 5 razy

sprawdz czy funkcja jest funkcją gęstości zmiennej losowej X

Post autor: manyszka »

mam taki sam problem, więc podbijam i proszę o odpowiedź
nikasek11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 93
Rejestracja: 29 sie 2008, o 20:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 8 razy

sprawdz czy funkcja jest funkcją gęstości zmiennej losowej X

Post autor: nikasek11 »

z definicji funkcji gestości:

\(\displaystyle{ \int_{\mathbb{R}}f(x)dx=1}\)
drunkard
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 204
Rejestracja: 6 kwie 2005, o 14:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 23 razy

sprawdz czy funkcja jest funkcją gęstości zmiennej losowej X

Post autor: drunkard »

desiree513 pisze:
czy to oznacza że funkcja nie jest funkcją gęstości zmiennej losowej ciągłej, ponieważ

\(\displaystyle{ \int_{- \infty }^{ \infty } f(x) dx = 1}\) a u mnie wynosi 4
???
Tak, to nie jest poprawna funkcja gęstości
ODPOWIEDZ