wyznacz n
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
wyznacz n
z urny, w której znajduje się n kul, w tym 5 białych, losujemy dwie kule bez zwracania. Wyznacz n, tak aby prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul białych było równe \(\displaystyle{ \frac{2}{21}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 441
- Rejestracja: 30 sty 2010, o 11:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bieszczady
- Pomógł: 71 razy
wyznacz n
\(\displaystyle{ \frac{20}{n(n-1)= \frac{2}{21} }}\)
mnozysz na krzyż i otrzymujesz równanie kwadratowe-- 10 lut 2010, o 17:39 --sory zle mi sie napisalo ma byc \(\displaystyle{ \frac{20}{n(n-1)}= \frac{2}{21}}\)
mnozysz na krzyż i otrzymujesz równanie kwadratowe-- 10 lut 2010, o 17:39 --sory zle mi sie napisalo ma byc \(\displaystyle{ \frac{20}{n(n-1)}= \frac{2}{21}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 441
- Rejestracja: 30 sty 2010, o 11:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bieszczady
- Pomógł: 71 razy
wyznacz n
prawdopodobieństwo że wylosujemy za pierwszym razem bialą kulę jest
\(\displaystyle{ \frac{5}{n}}\)
prawdopodobieństwo że wylosujemy za drugim razem bialą kulę jest \(\displaystyle{ \frac{4}{n-1}}\)(bo już nie ma 1 bialej)
zatem aby otrzymać prawdopodobieństwo wylosowania 2-óch bialych to trzeba pomnożyć
\(\displaystyle{ \frac{5}{n}}\)
prawdopodobieństwo że wylosujemy za drugim razem bialą kulę jest \(\displaystyle{ \frac{4}{n-1}}\)(bo już nie ma 1 bialej)
zatem aby otrzymać prawdopodobieństwo wylosowania 2-óch bialych to trzeba pomnożyć