rzut monetą

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Mysha123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 4 gru 2009, o 15:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: k-lin

rzut monetą

Post autor: Mysha123 »

Witam mam prośbę czy mógłby ktoś potwierdzić poprawność rozwiązania zadania:

Rzucamy dwukrotnie monetą przyjmując że X to ilość orłów, a Y to ilość reszek określ dystrybuante zmiennej losowej oraz dys. brzegowe.

YX|0|1|2 |
---------------
0| 0| 0 | \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\) |
---------------
1| 0| \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) | 0 |
---------------
2| \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\) | 0 | 0 |


dystrybuanta:
F(x,y)= \(\displaystyle{ \sum_{xj<x}^{} \sum_{yj<y}^{}}\) Pjk

F(0,0)=0
F(0,1)=0
F(0,2)=1/4
F(1,0)=0
F(1,1)=1/2
F(1,2)=3/4
F(2,0)=1/4
F(2,1)=3/4
F(2,2)=1

dystrybuanty brzegowe:
G(x)=\(\displaystyle{ \sum_{xj<x}^{} \sum_{k}^{}}\) Pjk
G(0)=1/4
G(1)=3/4
G(2)=1

H(y)= \(\displaystyle{ \sum_{j}^{} \sum_{yk<y}^{}}\) Pjk
H(0)=1/4
H(1)=3/4
H(2)=1
ODPOWIEDZ