Prawdopodobieństwo całkowite
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 28 gru 2009, o 13:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rzeszów
Prawdopodobieństwo całkowite
W pierwszym pudełku są 3 losy wygrywające i 7 przegrywających, w drugim 5 wygrywających i 4 prezgrywające. Rzucamy kostką do gry. Jeśli wypadnią mniej niż trzy oczka, to losujemy jeden los z pierwszego pudełka, w przeciwnym wypadku - jeden los z drugirgo pudełka. Oblicz prawdopodobieństwo, że wylosujemy los wygrywający.
- kamello
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 20 maja 2009, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: B-stok
- Pomógł: 16 razy
Prawdopodobieństwo całkowite
najlepiej to zadanie rozpisać na drzewku
P-stwo że w rzucie kostką wypadnie 1,2 lub 3 oczka wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\), tyle samo będzie w przeciwnym przypadku
P-stwo że z pierwszego pudełka wyciągniemy los wygrywający wynosi \(\displaystyle{ \frac{3}{10}}\)
P-stwo że z drugiego pudełka wyciągniemy los wygrywający wynosi \(\displaystyle{ \frac{5}{9}}\)
jak już masz to wyznaczone to następnie wyliczasz p-stwo wygrania
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \cdot \frac{3}{10}+\frac{1}{2} \cdot \frac{5}{9}}\)
teraz tylko trzeba wymnożyć, dodać i sprowadzić do wspólnego mianownika :]
P-stwo że w rzucie kostką wypadnie 1,2 lub 3 oczka wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\), tyle samo będzie w przeciwnym przypadku
P-stwo że z pierwszego pudełka wyciągniemy los wygrywający wynosi \(\displaystyle{ \frac{3}{10}}\)
P-stwo że z drugiego pudełka wyciągniemy los wygrywający wynosi \(\displaystyle{ \frac{5}{9}}\)
jak już masz to wyznaczone to następnie wyliczasz p-stwo wygrania
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \cdot \frac{3}{10}+\frac{1}{2} \cdot \frac{5}{9}}\)
teraz tylko trzeba wymnożyć, dodać i sprowadzić do wspólnego mianownika :]