Prawdopodobieństwo że ciąg nie jest rosnący

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Bartek1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 529
Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 18 razy

Prawdopodobieństwo że ciąg nie jest rosnący

Post autor: Bartek1991 »

Z ustawionego zbioru n liczb rzeczywistych losujemy kolejno k liczb, otrzymując ciąg różnowartościowy \(\displaystyle{ (a_1,...,a_k)}\). Zakładając, że \(\displaystyle{ 2 \le k \le n}\) oblicz prawdopodobieństwo, że ten ciąg nie jest ciągiem rosnącym.

W ogóle nie mam pojęcia jak się za to zabrać...
blost
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1994
Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 52 razy
Pomógł: 271 razy

Prawdopodobieństwo że ciąg nie jest rosnący

Post autor: blost »

obliczmy najpierw prawdopodobinestwo ze jest to ciag rosnacy
najpierw liczymy przestrzen zdarzen elementarnych

\(\displaystyle{ \Omega= \frac{n!}{k!}}\)

w przypadku gdy ciag jest rosnacy ilosc elementow jest rowna \(\displaystyle{ {n \choose k}}\)

z tego wynika ze

\(\displaystyle{ P(A')= \frac{{n \choose k}}{ \frac{n!}{k!} }}\)

teraz obliczamy prawdopodobienstwo na zasadzie\(\displaystyle{ P(A)=1-P(A')}\)

\(\displaystyle{ P(A)=1-\frac{{n \choose k}}{ \frac{n!}{k!} }}\)
po uproszczeniu otrzymamy \(\displaystyle{ P(A)= 1- \frac{1}{(n-k)!}}\)
Bartek1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 529
Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 18 razy

Prawdopodobieństwo że ciąg nie jest rosnący

Post autor: Bartek1991 »

Jedyne nad czym sie zastanawiam to ta moc omega. Dlaczego\(\displaystyle{ \Omega = \frac{n!}{k!}}\) ?
blost
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1994
Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 52 razy
Pomógł: 271 razy

Prawdopodobieństwo że ciąg nie jest rosnący

Post autor: blost »

racja powinno byc \(\displaystyle{ \Omega= \frac{n!}{(n-k)!}}\)

czyli tam wzor koncowy tez inaczej bedzie wygladal
Bartek1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 529
Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 18 razy

Prawdopodobieństwo że ciąg nie jest rosnący

Post autor: Bartek1991 »

Nie rozumiem za bardzo tej omegi. Jak dla mnie, skoro z n liczb losujemy k, powinno być po prostu \(\displaystyle{ |Omega = {n \choose k}}\)...
ODPOWIEDZ