Witam, mam zadanie: Zmienna losowa ma rozkład N(1,3). Niech A polega na tym, ze P(X.
Pozdrawiam, nowy na forum Frawoj.
_____
Poprawiłem temat (bez słów typu "pomocy")
[bolo]
Zadanie z rozkładem normalnym
Zadanie z rozkładem normalnym
Ostatnio zmieniony 4 wrz 2006, o 15:31 przez Frawoj, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Zadanie z rozkładem normalnym
najpierw trzeba obliczyć P(Xft(\frac{y-m}{\sigma} \right)[/latex]
\(\displaystyle{ N(1, 3)}\) to \(\displaystyle{ P(Yft(\frac{3-1}{3} \right) =\Phi ft(\frac{2}{3} \right)}\)
teraz patrzymy w tablice dla rozkładu normalnego N(0,1) i czytamy
\(\displaystyle{ \Phi (0.66) =0,7454}\)
\(\displaystyle{ \Phi (0.67) =0,7486}\)
\(\displaystyle{ N(1, 3)}\) to \(\displaystyle{ P(Yft(\frac{3-1}{3} \right) =\Phi ft(\frac{2}{3} \right)}\)
teraz patrzymy w tablice dla rozkładu normalnego N(0,1) i czytamy
\(\displaystyle{ \Phi (0.66) =0,7454}\)
\(\displaystyle{ \Phi (0.67) =0,7486}\)
Zadanie z rozkładem normalnym
dzieki za pomoc, ale jak uwazasz zdanie ze obliczyc dla serii n=10 pojawi sie conajmniej raz nie wnosi nic do zadania? bo w sumie tak chcialem robic jak poradzies/las ale wydawalo mi sie za proste .
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Zadanie z rozkładem normalnym
to jest dopiero początek
[ Dodano: 4 Wrzesień 2006, 16:57 ]
a potem wydaje mi się , że ze schematu Bernoulie'go dla n=10 i sukces k=1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 , więc obliczyć zdarzenie przeciwne , że się nie pojawi ani razu
\(\displaystyle{ 1- \left( _{k}^{n} \right) (p)^k(q)^{n-k}}\)
\(\displaystyle{ 1- \left( _{0}^{10} \right) (0,7454)^0(0,2546)^{10}= 1- (0,2546)^{10}}\)
i dalej trzeba podać w przybliżeniu
[ Dodano: 4 Wrzesień 2006, 16:57 ]
a potem wydaje mi się , że ze schematu Bernoulie'go dla n=10 i sukces k=1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 , więc obliczyć zdarzenie przeciwne , że się nie pojawi ani razu
\(\displaystyle{ 1- \left( _{k}^{n} \right) (p)^k(q)^{n-k}}\)
\(\displaystyle{ 1- \left( _{0}^{10} \right) (0,7454)^0(0,2546)^{10}= 1- (0,2546)^{10}}\)
i dalej trzeba podać w przybliżeniu